Bucurestii Vechi si Noi

O descoperire sub semnul ironiei: pe str. Izvor, la nr. 37, acolo unde acum este Parcul Izvor, a fost cândva Casa Poporului.

15 mai 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

O descoperire sub semnul ironiei: pe str. Izvor, la nr. 37, acolo unde acum este Parcul Izvor, a fost cândva Casa Poporului. Însă nici pe departe nu este vorba de clădirea astfel cunoscută astăzi, ci de un loc unde îşi aveau sediul mai multe organizaţii muncitoreşti care se aflau în strânsă legătură cu Partidul Comunist Român (PCR) şi Partidul Social-Democrat (PSD, cel din perioada interbelică; a nu se confunda cu cel de astăzi).
Căutând mai multe despre această denumire de „Casa Poporului”, am descoperit existenţa acestora în mai toate oraşele importante din Regatul României.
În fotografie, avem oportunitatea să redescoperim cum arătau imobilele din sec. al XIX-lea de la nr. 35-39, primul front pe care îl găseai, pe partea stângă, după ce traversai intersecţia cu str. Uranus, mergând spre Stadionul Republicii.

Ce importanţă a avut această clădire pentru istoria PCR? „Casa Poporului […] în această clădire, care a adăpostit sediul unor organizaţii muncitoreşti din Capitală, s-a desfăşurat o intensă activitate cultural-educativă prin intermediul bibliotecii frecventată de un mare număr de persoane, între care şi Lucreţiu Pătrăşcanu.” Aceste lucruri se întâmplau în anii ’30…

sursa: ISISP via ANR, nr. inventar 3240, cota I160

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign