Bucurestii Vechi si Noi

Blocul cu trei etaje şi mansardă de la începutul străzii Antim …

07 iunie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie
sursa-Cartierul Uranus

Blocul cu trei etaje şi mansardă de la începutul străzii Antim (astăzi, P. Orleanu) nu putea fi cuprins integral într-o singură privire. Faptul că adresa la care se află este nr. 6 arată că pe locul terenului viran din dreptul faţadei lungi  se aflau câteva case ce au dispărut – din păcate, fără rost.
Înainte de 1985, intersecţia str. Sf. Apostoli cu Antim Ivireanu era mult mai aglomerată, pe lângă micul maidan de azi. În prim-plan, stânga, apare un colţ dintr-un imobil neoclasic, aflat la începutul unei străzi complet dispărute azi, str. Emigratului/Emigrantului (Antim 3). De partea cealaltă, o străduţă „secretă” despărţea blocul cu mansardă de imobilul cu etaj de la Antim 4. Aparent o alee de acces în bloc, aceasta avea denumirea oficială de str. Andromeda şi continua până la capătul celălalt al clădirii, intersectând str. Apolodor.

Ce importanţă a avut această clădire pentru istoria comunismului din România? „Casa conspirativă de la mansarda blocului, unde au avut loc numeroase întruniri conspirative, s-au păstrat materiale propagandistice, au fost adăpostiţi activişti” în perioada 1940–1944.

sursa: ISISP via ANR, nr. inventar 3240, cota I226

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign