Bucurestii Vechi si Noi

Pentru că mai nimeni nu spune ceva, mai ales din zona oficială, spunem noi: 11 iunie e o zi extrem de importantă în istoria României.

12 iunie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

[11 IUNIE] Pentru că mai nimeni nu spune ceva, mai ales din zona oficială, spunem noi: 11 iunie e o zi extrem de importantă în istoria României. Pe 11 Iunie s-au întâmplat lucruri esențiale și în secolul 19, și în secolul 20:

► 11 IUNIE 1848. Are loc adunarea de pe Câmpia Filaretului (actual amplasament al Parcului Carol I). Se citește Proclamația de la Islaz, Câmpia Filaretului devine Câmpia Libertății, apoi mulțimea se îndreaptă spre palatul domnitorului Gheorghe Bibescu din Piața Mare (clădire dispărută din actuala Piața Unirii). Strada 11 Iunie din capitală, deși nu exista la vremea Revoluției, amintește de acest marș. Știind că a pierdut sprijinul armatei, Bibescu semnează Proclamația, care va deveni noua Constituție, apoi abdică. Proclamația de la Islaz cuprinde programul Revoluției din Țara Românească, între prevederi fiind eliberarea robilor și împroprietărirea țăranilor, reducerea corupției, răspunderea miniștrilor, educație universală, abolirea pedepsei cu moartea, libertatea presei, egalitatea tuturor cetățenilor indiferent de naționalitate și de religie.

 

► 11 IUNIE 1948. Marea Adunare Națională votează Legea nr. 119 pentru naționalizarea întreprinderilor industriale, bancare, de asigurări, miniere și de transporturi. Se naționalizează toate bogățiile subsolului care nu se găseau în proprietatea Statului la data intrării în vigoare a Constituției Republicii Populare Române (aprilie 1948), precum și întreprinderile individuale, societățile de orice fel și asociațiile particulare industriale, bancare, de asigurări, miniere, de transporturi și telecomunicații. Termenul „naționalizare” a fost folosit deliberat eronat de autoritățile comuniste, în scop propagandistic. De fapt, a avut loc o confiscare, pentru că foștilor proprietari nu le-a fost acordată nicio compensație materială sau morală.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign