Vacanță în Turcia la Opera Comică pentru Copii – Răpirea din Serai

Cei care-și doresc o vacanță orientală, plină de aventură și culoare, nu trebuie decât să vină la Opera Comică pentru Copii – la spectacolul „Răpirea din serai” – și vor avea parte de o croazieră plină de peripeții amuzante în lumea muzicii lui Wolfgang Amadeus Mozart. Regizorul Cristian Mihăilescu și scenografa Bogdana Pascal au recreat pe scena teatrului atmosfera din „O mie și una de nopți”, pe muzica uneia dintre cele mai îndrăgite lucrări ale marelui compozitor. „Răpirea din serai” a fost primul mare succes al lui Mozart, chiar dacă împăratul Josef al II-lea i-ar fi spus acestuia: „Dragul meu, opera este foarte frumoasă pentru urechile noastre, dar are prea multe note”, la care Mozart ar fi răspuns: „Sire, are exact atâtea note muzicale cât este nevoie.”

Considerată operă, deși este un singspiel (piesă de teatru cu cântece, strămoș al operetei), „Răpirea din serai” reprezintă un veritabil exercițiu de virtuozitate pentru interpreți, toate ariile sale fiind menite să le pună în valoare abilitățile vocale. Libretul integral în limba germană nu le ușurează nici el munca soliștilor. Creatorii spectacolului de la Opera Comică pentru Copii, unde se cântă în limba română (ceea ce este la fel de dificil), au adaptat lucrarea pentru cei mici fără a omite vreun fragment muzical important și au pus accentul pe comicul personajelor. O responsabilitate importantă pentru soliști, care trebuie să fie corecți în ceea ce privește interpretarea muzicală și cea a textului, dar și buni actori de comedie, responsabilitate de care se achită minunat. „Răpirea din serai este un spectacol al bucuriei, o poveste care să transforme fiecare spectator, indiferent de vârstă, într-un copil. Decoruri luminoase, costume somptuoase și o interpretare pe măsură vor încerca să fie la înălțimea acestei bijuterii a lui Wolfgang Amadeus Mozart”, mărturisește regizorul Cristian Mihăilescu.

Într-adevăr, decorurile și costumele Bogdanei Pascal, desprinse parcă dintr-o carte de povești, reproduc atmosfera exotică în care se petrece acțiunea, completată de proiecții luminoase și impresionante. Dansurile cadânelor și ale ienicerilor concepute de Daniel Manea aduc pe scenă frumusețea mișcărilor de ansamblu de inspirație orientală. În ceea ce privește soliștii, sunt memorabile scenele comice precum încercarea de a-l convinge pe urâciosul Osmin să bea vin sau modul în care cele două prizoniere din seraiul lui Selim Pașa, Konstanze și Blonda sunt de fapt stăpâne în casa tiranului și îl pun la punct de fiecare dată. Extrem de frumoase sunt și scenele de iubire dintre cele două perechi de îndrăgostiți separați de destin, perechea „mai serioasă” Konstanze – Belmonte și cea „mai comică”, Blonda – Pedrillo. Interpretate cu energie și voioșie, toate personajele spectacolului par păpuși care prind viață și umplu scena cu ritmuri și armonie.

Spectacolul „Răpirea din serai” de la Opera Comică pentru Copii nu este doar o comedie plină de încercări și păcăleli amuzante, ci poartă cu sine mesaje atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. Spectatorii pot descoperi cu ajutorul poveștii cât de importante sunt iubirea, fidelitatea și curajul, cum acestea reprezintă virtuți care vor fi răsplătite și care conduc către mari realizări. Capitularea lui Selim Pașa, care decide să-i elibereze pe îndrăgostiți și să-l pedepsească pe Osmin, chiar dacă descoperă că familia sa și cea a lui Belmonte se aflau în conflict, reprezintă un gest de bunătate deosebit, care va fi răsplătit pe măsură, așa cum se spune și finalul operei: „să uiți un gest mărinimos, ai fi un mare ticălos”.

Toate aceste calități ale spectacolului „Răpirea din serai” de la Opera Comică pentru Copii fac din experiența vizionării sale nu numai o vacanță splendidă în Turcia, ci și o lecție prețioasă de morală, o comedie cu personaje simpatice, o nouă poveste cu tâlc, spusă pentru spectatorii de toate vârstele cu ajutorul muzicii lui Mozart.

Iulia Toea Mureșan

Foto: Irina Epifan