Bucurestii Vechi si Noi

E mai puțin cunoscut că misiunea diplomatică a SUA a avut mai multe sedii în București în ultimul secol.

07 iulie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

[AMBASADA SUA] România şi Statele Unite ale Americii au stabilit relaţii diplomatice la 14 iunie 1880, la nivel de agenţie diplomatică, ridicate apoi la nivel de legaţie. Au fost întrerupte la 12 decembrie 1941 (România era aliată cu puterile Axei împotriva SUA în al Doilea Război Mondial) şi au fost reluate, la 7 februarie 1946 (după război), la nivel de legaţie. La 1 iunie 1964, relaţiile diplomatice au fost ridicate la nivel de ambasadă. E mai puțin cunoscut că misiunea diplomatică a SUA a avut mai multe sedii în București în ultimul secol, așa că e bine să le trecem în revistă:

★ Primul sediu: Casa Emil Lahovari (1906-1910), str. Gina Patrichi (fostă str. Orlando)

Casa omului politic Emil Lahovari (1855-1930) a fost construită după planurile arhitectului Grigore Cerkez, în stil neogotic francez. A găzduit sediul Legației Americane în prima jumătate a secolului 20 și e azi sediul Ambasadei Indoneziei.

★ Al doilea sediu: Vila Edgar Mavrocordat (1936), str. Batiștei

Edgar Mavrocordat (1857-1934) a fost un diplomat român din ramura moldoveană nobilă a familiei Mavrocordaților, Trimis Extraordinar și Ministru Plenipotențiar al României la Viena în perioada 1911-1916. În cadrul unei audiențe speciale la Ministrul de Externe Austro-Ungar, a înmânat pe 27 august 1916 nota prin care România declara formal război Imperiului Austro-Ungar.

Vila din str. Batiștei a fost gata la doi ani după moartea diplomatului. În perioada regimului comunist a adăpostit Școala Tehnică de Petrol-Chimie până în 1964, când a devenit sediul Ambasadei SUA, după ridicarea legației la acest rang. În 1966 au avut loc proteste în fața clădirii, împotriva intervenției americane din Vietnam. În 2011, Ambasada SUA s-a mutat într-un sediu nou în Băneasa, iar Vila Edgar Mavrocordat a fost trecută de Guvern în proprietatea Înaltei Curți de Casație și Justiție. În 2016 a fost scoasă la vânzare cu prețul de 7,5 milioane euro.

★ Sediul actual (2010-2011), b-dul dr. Liviu Librescu

Motivând că sediul din Batiștei nu mai corespunde standardelor de securitate și că era necesar mai mult spațiu pentru desfășurarea activităților, SUA și-au ridicat o ambasadă nouă lângă zona comercială Baneasa. Noul sediu, adevărată fortăreață cu ziduri și garduri înalte, a necesitat reamenajări de teritoriu: a fost creată o cale de acces nouă – b-dul dr. Liviu Librescu, dar și o stație RATB nouă – “Ambasada SUA”, unde oprește autobuzul 301.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign