Bucurestii Vechi si Noi

EXISTENT vs DISTRUS

06 iulie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie
sursa-Cartierul Uranus

Piaţa Naţiunile Unite, privită de la ultimul etaj al blocului interbelic cu 7 nivele, aflat pe colţul intersecţiei str. Sf. Apostoli cu str. Vânători. Adresa de atunci era Vânători 2 / Sf. Apostoli 40.
În prim-plan, tot ce se vede de partea dreaptă a arborelui a scăpat demolărilor din preajma anilor 1986-1987, cu excepţia bisericii Sf. Spiridon Vechi, a cărei faţadă principală, cu arcuri şi coloane, se putea vedea la poalele copacului. Nava lăcaşului de cult a fost reconstruită în anii ’90 după schiţele celei originale.
Restul din stânga, aflat până în piaţă, a dispărut, făcând loc bd. Naţiunile Unite şi blocurilor ce plachează artera, parte a Centrului Civic imaginat de Ceauşescu.
Astfel, au dispărut clădiri valoroase ca Teatrul de Operetă (clădirea albă), fostul Teatru Regina Maria, născut din vechea Sală de Tir şi Gimnastică în care a murit, în duel de spadă, politicianul G. Em. Lahovary. Fântâna Lahovary ce îl comemorează a fost ridicată, în 1903, în zonă, şi mutată la demolări în faţa blocului Gioconda. Un alt reper al zonei, dispărut, era Ştrandul Libertăţii (cunoscut ca „Ligheanul”, prin dimensiunile reduse ale bazinului); se învecina la dreapta cu ansamblul Operetei.
Cu toate că şi clădirea din care a fost realizată fotografia a scăpat demolărilor, mai tot ce era în spatele fotografului a fost ras şi înlocuit cu un maidan haotic, ascuns după noile blocuri ale ministerelor de azi.

foto: Paul Filip (anii ’60)

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign