Bucurestii Vechi si Noi

Intrarea Făurari pornea din Calea Dudeşti, aproape de intersecţia cu str. Anton Pann, care şi-a păstrat şi azi traseul, relativ…

05 iulie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Intrarea Făurari pornea din Calea Dudeşti, aproape de intersecţia cu str. Anton Pann, care şi-a păstrat şi azi traseul, relativ… La nr. 19, aproape de fundătură, se afla acest imobil, o casă lungă de tip vagon, veche, de sec. XIX. Pe acest segment al străduţei, mai toţi vecinii aveau astfel de curţi înguste şi lungi. Spatele grădinilor dădeau în clădirile grădiniţei şi şcolii din str. Maximilian Popper (fostă Trinităţii).
Teoretic, aceste case puteau fi salvate cel puţin parţial, neconstruindu-se blocurile exact peste aceste curţi, însă azi este amenajată o parcare din spatele frontului Bd. Unirii.

Ce importanţă a avut această clădire pentru istoria comunismului din România? În această casă, „între 1919-1921, se ţineau şedinţe al organizaţiei Partidului Socialist din cartier şi ale sindicatelor de la întreprinderile învecinate. Aici erau aduse manifeste socialiste tipărite în tipografia de pe Calea Rahovei, se distribuiau grupelor de muncitori care le împrăştiau pe străzile cartierului şi prin întreprinderi. La unele şedinţe ţinute aici au participat şi reprezentanţi ai mişcării socialiste din alte ţări.”

sursa: ISISP via ANR, nr. inventar 3240, cota I93

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign