Bucurestii Vechi si Noi

Tăvălugul demolărilor continua, la sfârşitul anilor ’80, prin cartierul evreiesc, însă nu pentru mult timp.

12 iulie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Tăvălugul demolărilor continua, la sfârşitul anilor ’80, prin cartierul evreiesc, însă nu pentru mult timp. Noua zonă imaginată de cuplul Ceauşescu, cu arterele Mircea Vodă şi Sf. Vineri redesenate prindeau contur şi aceasta era imaginea din spatele Magazinului Junior de atunci (actual Tribunal al Mun. Bucureşti). Zona, demolată şi parţial liberă şi astăzi, tinde să se dezvolte spontan necontrolat odată cu demararea procesului retrocedărilor.
Câteva clădiri rămase în picioare azi se disting, înconjurate de terenuri nivelate, curăţate de vechiul ţesut urban. De la stânga la dreapta: Teatrul Evreiesc de Stat, din str. Strehaia, apoi clădirea galbenă, unul dintre corpurile Şcolii Generale Nr. 74, biserica Sf. Mina, pe lângă care trecea un tramvai pe vechea Cale a Călăraşilor. La dreapta lăcaşului de cult se vedeau clădiri supravieţuitoare de pe originala arteră Mircea Vodă, de exemplu nr. 14, de vizavi de actualul sediu al Stării Civile Sector 3.
În extremitatea dreaptă a fotografiei, demolările se opriseră la blocul interbelic din Mircea Vodă 15, pe care îl putem întâlni şi azi la marginea zonei virane, cu „hublouri” la ultimul nivel pe faţadă.
Linia orizontului este completată, în dreptul bisericii, de clădirea turn în care funcţiona Hotel Modern, clădire cunoscută astăzi ca Bursa de Valori Bucureşti, de peste drum de Biserica Armenească.

foto: Emanuel Tânjală

Fotografia postată de Cartierul Evreiesc.
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign