Bucurestii Vechi si Noi

Odată cu realizarea primei magistrale de metrou în Bucureşti, mai multe poduri vechi de peste Dâmboviţa, construite la sfârşitul sec. al XIX-lea, au fost demolate…

01 august 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Odată cu realizarea primei magistrale de metrou în Bucureşti, mai multe poduri vechi de peste Dâmboviţa, construite la sfârşitul sec. al XIX-lea, au fost demolate, ca cel care lega str. B.P. Haşdeu de str. Vasile Pârvan. În locul său, o pasarelă provizorie din lemn a fost ridicată; pe aici traversau atât pietonii, cât şi reţele de alimentare publică.
Pe fundal, la nr. 74, pe Splaiul Independenţei, poate fi recunoscută vechea casă a lui Pompiliu Eliade, o construcţie ridicată în 1907, având influenţe art-nouveau, chiar în perioada în care acesta era directorul Teatrului Naţional. Casa mai este cunoscută drept „casa de pe chei” sau „casa Haşdeu”. În cazul celei de-a doua denumiri, trebuie menţionat că imobilul nu a aparţinut vreodată fam. Haşdeu, singurele legături cu aceasta fiind relaţia de pretenie dintre Pompiliu Eliade şi B.P. Haşdeu şi construcţia inspirată de castelul din Câmpina. Poate că nu întâmplător, strada din imediata apropiere a casei a fost redenumită B.P. Haşdeu, din Apolon Nou.
Podul Haşdeu de azi a fost ridicat şi deschis traficului după 1990.

foto: Paul Filip (anii ’70)

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign