Bucurestii Vechi si Noi

București, prezent. Numeri pe degete locuințele specifice de secol 19 care încă există.

20 septembrie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

București, prezent. Numeri pe degete locuințele specifice de secol 19 care încă există. Unul dintre cele mai bine păstrate imobile de acum două secole e casa de târgoveț de pe Calea Șerban-Vodă, în apropiere de Piața Unirii. E un caz fericit în care imobilul a fost restaurat, funcționalizat și poate fi vizitat. De la prispa aferentă intrării dinspre stradă la cerdacul dinspre grădina din spate și interioarele modeste care aparțin unei epoci apuse.

Casa Voina a fost construită în jurul anului 1800 pe Podul Beilicului, actuală Calea Șerban-Vodă. În 1896 fațada dinspre stradă a fost modificată complet și aliniată curentului neoclasic foarte la modă atunci ca urmare a recompartimentării imobilului și redefinirii limitelor de parcelă. Fațada laterală și cea din spate păstrează arhitectura inițială. După naționalizarea din 1950, aici se stabilesc o tipografie și câteva ateliere, dar casa încetează să mai fie utilizată în 1971 și cade în paragină. În anii ’90 e consolidată și restaurată.

E excelent că măcar o dată sau de două ori pe an e deschisă publicului capsula asta de 200 de ani de istorie bucureșteană, dar mai eficientă ar fi includerea casei într-un circuit muzeal/turistic permanent, e o bijuterie de arhitectură tradițională veche a regiunii care precede casele belle epoque de la final de secol 19 – început de secol 20 numite azi „case vechi”.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign