Bucurestii Vechi si Noi

Cinema Dacia, fost Marconi, e una dintre bijuteriile art deco bucureștene, din acel interbelic după care suspină mulți.

07 septembrie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie

Cinema Dacia, fost Marconi, e una dintre bijuteriile art deco bucureștene, din acel interbelic după care suspină mulți. Cu toate astea, oamenii nostalgici după anii ’30 nu se revoltă când trec pe lângă ruina fostului cinematograf. Autorităților centrale și nu le poate păsa mai puțin de un monument istoric esențial din zona Gării de Nord. Prin forma sa și ornamentele de pe fațadă (inclusiv niște basoreliefuri spectaculoase pe lateral), clădirea asta nu numai că e unicat, dar e printre cele mai interesante din oraș.

În accepțiunea actuală de la noi, cinema = multiplex la mall sau IMAX, cinematografele cochete și intime de cartier sunt pe cale de dispariție. De la șirul de săli abandonate de pe b-dul Elisabeta (centru) la cinematografele din anii ’50-’60 ridicate în cartierele de blocuri, e dezastru. Cele care sunt totuși salvate (Cinema Gloria din Balta Albă, de exemplu) sunt mutilate și umplute de kitsch.

Puținele cinematografe din afara mall-urilor, care încă operează și abia se mai mențin deschise, nu au un viitor ok dacă nu există reacție din partea cetățenilor. Autoritățile și proprietarii cinematografelor (dacă-s clădiri retrocedate) trebuie responsabilizate. Sălile astea trebuie din nou să deservească comunitățile locale.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign