Bucurestii Vechi si Noi

Probabil nu te interesează, dar în București s-a pornit un curent: înlocuirea arhitecturii vechi originale cu surogate-kitsch, gata supraetajate.

19 septembrie 2017 [Raiden] Bucurestii in istorie, Editorial

[CLONĂ] Probabil nu te interesează, dar în București s-a pornit un curent: înlocuirea arhitecturii vechi originale cu surogate-kitsch, gata supraetajate. Exemplu: cea mai frumoasă casă dintr-un ansamblu de 4, la intersecția străzilor Anton Pann și Parfumului, în Cartierul Evreiesc. Cartierul evreiesc bucureștean a fost distrus în mare parte de regimul Ceaușescu în anii ’80, pentru ridicarea noului centru civic (bulevardul Unirii și împrejurimile).

Casa de colț era cea mai interesantă dintre cele 4, toate ridicate la final de secol 19. Pentru că aveau aceeași înălțime și ornamente similare, clădirile astea alcătuiau unul dintre cele mai unitare ansambluri din zonă. Fix asta n-au înțeles cei care au făcut proiectul nou și autoritățile care au aprobat așa ceva:

1. La final de 2012 clădirea era deja în stare avansată de paragină, după ce ani buni a fost lăsată intenționat să ajungă în halul ăla, pentru a fi demolată/modificată și a aduce profit.

2. În toamna lui 2013 a avut loc demolarea totală, n-a mai rămas nimic din clădirea veche.

3. În prezent, pe locul casei avem o copie 1:1 a fațadei, iar ce e dincolo de fațadă n-are nicio legătură cu istoria orașului, specificul zonei sau orice urmă de bun-simț.

Nici măcar n-au menținut fațada originală, au copiat-o și au refăcut-o din materiale contemporane. Fațada refăcută maschează parterul unei clădiri mai înalte. Unii vor spune că e o soluție ok, dar nu e niciodată ok să copiezi arhitectura de acum un secol și mai bine. Preferam un proiect nou, neutru, care să nu pară aiurea printre case neoclasice de la 1890. Autoritățile de la sectorul 3 și de la Capitală au eșuat să apere zonă și așa mutilată în anii ’80.

Cele 3 case rămase din ansamblul de final de secol 19 pe str. Anton Pann nu o duc deloc bine: 2 dintre ele sunt deja în ruină și doar una mai e locuită, dar arată jalnic.

Rețeta se aplică de câțiva ani cu succes și-n centrul vechi, cu totalul concurs al autorităților. Imobile vechi din zona istorică sunt demolate și refăcute sau li se menține doar fațada și se construiește altceva la interior. Istorie de fațadă, rețeta profitului rapid.

#ILoveS3

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign