Bucureștiul la Mănăstirea Antim

[INTERZIS] Asta chiar s-a întâmplat zilele trecute. Am dus niște străini care vizitau Bucureștiul la Mănăstirea Antim, construită în 1715 și scăpată la limită de demolare totală în anii ’80, bulevardul Unirii trece razant pe lângă ea. O parte dintre ziduri a fost dărâmată atunci, iar Palatul Sinodal (parte a ansamblului bisericesc) a fost mutat din calea blocurilor noi.

Oricum, eram cu oamenii ăștia în curtea mănăstirii, erau prima oară la București, nu mai văzuseră ansamblu ortodox, admirau arhitectura în timp ce le spuneam povestea locului. Am ajuns pe treptele bisericii mănăstirii și am continuat explicațiile. Înăuntru era slujbă. Iese imediat un preot tânăr (P):

P: Cine e cu româna dintre dumneavoastră?
Eu: Eu.
P: Să știți că nu aveți voie în biserică cu oamenii aceștia.
Eu: Aoleu, de ce?
P: Sunt turiști, înăuntru e slujbă, vor face gălăgie și vor fotografia.
Eu: Păi o să le spun să nu vorbească și să nu facă poze, ok? Nu am cum să nu le arăt interiorul.
P (vizibil deranjat): Deci dânșii nu au voie în biserică pentru că nici măcar nu sunt ortodocși!
Eu: Haha, deci numai ortodocșii au voie aici, la mănăstire?
P: Da!
Eu: Auzi, n-ai cum să le interzici accesul, n-ai niciun motiv. Cum să-ți bați joc de niște turiști care au venit să-ți vadă biserica? Cum să-i discriminezi bazat pe religie? Tu te auzi când vorbești?
P: Dar…
Eu: E bine cu salariul pe care-l primești de la stat ca angajat BOR? E bine cu taxele pe care nu le plătește BOR pe clădiri, terenuri, afaceri etc.? O să intru fără probleme în biserică.

Și am intrat, cu tot cu străini, trecând pe lângă preot, care se uita la noi uimit. Străinii fost foarte ok, nici n-au vrut să meargă spre altar, au stat în spate 5 minute și au admirat în liniște interioarele pictate. După ce le-am explicat discuția cu preotul, s-au amuzat.

Voi cum ați fi discutat cu preotul?

foto: Google Maps