Casa familiei Krateyl (da, chiar descendenţii renumiţilor patroni de circ), unică în cartier, era cocoţată pe una din coastele Dealului Spirii.

Casa familiei Krateyl (da, chiar descendenţii renumiţilor patroni de circ), unică în cartier, era cocoţată pe una din coastele Dealului Spirii, mai precis pe str. Maior Ene nr. 10. Vila a aparţinut iniţial inginerului Corneliu Cassasovici, apoi a fost naţionalizată în comunism. Din foişorul acelei locuinţe putea fi admirat cartierul de jos, cu străzile Puţul cu apă rece, Ceres, Proserpina, Izvor, Al. Orăscu, Inundaţiei, dar suntem siguri că aveai o privelişte bună şi la meciurile jucate pe stadionul Republicii.
În cele două imagini pe care vi le prezentăm azi, acel imobil este subiectul central, fotografiat întâi din str. Ceres, de lângă biserica Izvorul Tămăduirii (în dreapta se vede clădirea fabricii de tâmplărie „Ciclop”), apoi din capătul str. Puţul cu apă rece, la intersecţia cu str. Izvor.
Astăzi, întreaga zonă este un maidan, între rămăşiţele stadionului, transformat în depozit/garaj anexă a Palatului Parlamentului (Casa Poporului) şi parcarea Camerei Deputaţilor.

Sursa ineditelor imagini este chiar colecţia Luanei Krateyl Pinheiro, căreia îi mulţumim foarte mult!