Bucurestii Vechi si Noi

O grozavă imagine din perioada interbelică a unui colţ de cartier dispărut.

14 noiembrie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

O grozavă imagine din perioada interbelică a unui colţ de cartier dispărut. Pe str. Puţul cu apă rece, acolo unde traseul făcea un cot brusc, se afla intrarea în curtea casei de vinuri „Mott & Fils”, cunoscută mai târziu, după naţionalizarea din 1948, ca Intreprinderea „Zarea”. Fabrica de vinuri spumante fusese ridicată pe terasele unei vechi grădini (Trocadero, încă un motiv pentru care Bucureştiul era „Micul Paris”), acolo unde se găseau şi câteva vechi pivniţe ale Curţii Arse, numai bune pentru a fi transformate în spaţii de depozitare ale vinului produs. Conform planului din 1911, astfel se numea grădina, probabil relocată din Dealul Filaret după amenajarea parcului Carol I.
Din păcate, fotografia nu surprinde clădirea fabricii, însă se poate vedea panta dealului urcând până la str. Maior Ene (fostă Graurului), iar în prim-plan, imobilele de sec. XIX din str. Puţul cu apă rece nr. 57 şi 55 (adresele din momentul demolărilor) completau frontul străzii din dreptul intersecţiei cu str. Proserpina (începutul străzii se poate vedea în stânga jos). Curţile lor se învecinau în spate cu stadionul ANEF.
În capăt, mica clădire care ieşea din aliniament, ce posibil adăpostea portarul incintei, se afla la nr. 53, adresa de mai târziu a intreprinderii.
După curba de stânga, tot pe partea fabricii, urmau urcarea abruptă a străzii Pelerinilor (Scăricica) şi Fabrica de pâine „Otto Gagel”, redenumită după naţionalizare „Steagul Roşu”.
Tot ce se vede în imagine este dispărut astăzi, demolat şi acoperit cu un strat de pământ de circa 15 metri (!) peste nivelul străzii; dealul a fost nivelat şi este un teren încă nefolosit între Palatul Parlamentului (aripa cu MNAC) şi garajul-depozitare ce fusese, cândva, Stadionul Republicii (ANEF).

sursa foto: zarea.ro

Mulţumiri lui Gilly Graur pentru semnalarea fotografiei!

Tag-uri:
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign