Și menestrelii au cântat ”Omule! Pomule!”, la Opera Comică pentru Copii

Muzica ne însoțește mersul prin viață, de la naștere la trecerea într-o lume mai bună, iar tot muzica povestește despre noi, prin ce încercări am trecut, cât am iubit, cât am suferit, ce ne-a fericit și ce ne-a adus pacea în suflet. Și tot așa Truverii au cântat despre noi, de față cu noi, în acest weekend, în cea de-a doua serie de spectacole puse în scenă la Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii, sub titlul ”Omule! Pomule!”.

Șase menestreli deosebit de talentați – Carmen Mărunțelu (voce, percuție), Valentina Coțofană (vioară), Alexandra Marinescu (bouzouki), Ioana Manolache (violă), Almos Gaspar (chitară) și Mihai Serghei Tudor (instrumente de suflat, percuție) ne-au încântat auzul și sufletul cu vechi melodii despre naștere, viață și moarte care au circulat de-a lungul și latul Europei secole la rândul. Spectacolul a debutat cu un cântec de dans transilvan, cu ritmuri alerte, pentru a ne purta către primul mare miracol al vieții. ”În călătoria noastră prin viață intrăm plângând, dar mama ne liniștește cu un cântec de leagăn și ne pregătește pentru ceea ce va veni”, ne-a spus conducătorul trupei, Mihai Serghei Tudor, înainte de a-și pregăti fluierul pentru un suav cântec de leagăn din sudul Italiei. Apoi artiștii ne-au purtat către jocurile copilăriei și cântecele ei minunate cu versuri precum ”Paparudă rudă, Vino de ne udă, Ca să-nceapă ploaie, Să curgă șiroaie”. Dar apoi joaca se transformă în iubire, care se transformă în așteptare, iar Truverii cântă superba melodie ”Până când nu te iubeam” a Mariei Tănase, transportându-ne pe ritmuri turcești în vremurile de altădată ale Bucureștilor.

Drumul nostru muzical continuă cu un alt cântec de dragoste, ceva mai ritmat, în timpul căruia o fetiță nu mai rezistă pe scaun și, încurajată de tatăl ei, iese și dansează pe scenă, spre încântarea menestrelilor.  Atmosfera se încinge, iar următoarele două cântece medievale aduc încă două fetițe în scenă. Hora românească e nou prilej de dans, iar de data asta ia parte și un ursuleț de pluș de care una dintre micile dansatoare nu se desprinde. Avem parte și de un superb cântec din Estonia, la care vedetă este instrumentul ”arborele ploii”, care aproape că ne face să simțim în nări mirosul reavăn al picăturilor de ploaie. Spectacolul se termină cu ”Omule! Pomule!”, una dintre cele mai vechi melodii transmise de-a lungul timpului pe meleagurile românești, care vorbește despre viață și bucuria ei.

O adevărată încântare a fost acest spectacol de muzică al Truverilor, în care talentul se împletește cu rigoarea interpretativă, cu pasiunea pentru muzica veche și cu bucuria de a cânta. Ne-am bucurat să redescoperim nu doar acorduri de mult uitate, dar și instrumente vechi, exotice, cu forme fascinante și sunete deosebite. Ca la fiecare spectacol al Truverilor, scena a etalat un adevărat ”arsenal” de instrumente, dintre care de această dată s-au făcut remarcate cavalul, flautul, bendirul oriental, darbuka turcească, ocarina, toba medievală, țitera, djambe-ul, lingurile de lemn irlandeze, arborele ploii, tamburinele și chiar toaca.

Sărbătorile se apropie, iar Truverii ne promit un nou spectacol de excepție – ”Cantus Hibernus” – care va face să răsune Opera Comică pentru Copii de cântece vechi și colinde de pe întreg cuprinsul Europei. Primul spectacol, cel de pe 16 decembrie, este deja sold out, așa că cel mai bine ar fi să luați bilete cât mai repede. Ne vedem în Salonul Mozart!

Livia Cimpoeru

Foto: Irina Epifan