Bucurestii Vechi si Noi

Tip de gospodărie adesea întâlnit la începutul sec. al XX-lea…

14 noiembrie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

O fotografie de primăvară din str. Minotaurului. Poate că îşi aduce cineva aminte de copacul care întrerupea gardul de la nr. 3, sus pe deal, aproape de intersecţia cu str. Uranus.
Pe aici, curţile aveau mai toate aceleaşi dimensiuni (restrânse), o împărţire făcută în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, de când datau şi străzile în pantă, după ce terenul vast din deal nu a mai aparţinut Mitropoliei.
În imagine apare un tip de gospodărie adesea întâlnit la începutul sec. al XX-lea, formată din două case parter de tip vagon, dispuse în oglindă, în formă de U, ce acopereau o mare suprafaţă de lot.
La dreapta, vecinii locuiau într-un imobil ceva mai nou, o clădire interbelică ridicată în locul unei case bătrâneşti, ce fusese probabil din paiantă.
Ca fapt divers (mai mult pentru locuitorii zonei), ar fi de menţionat că, puţin mai jos, în dreptul curţii de la nr. 11, ar fi putut exista până în anii ’80 o străduţă, un culoar asemenea străzii Seneca (din Lăzureanu), dar care a dispărut prematur în anii ’20, după restructurarea zonei.

(foto via Asociația Culturală Atelierele Albe; Fototeca UAUIM, arhiva de diapozitive)

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign