Bucurestii Vechi si Noi

Cum să arunci la gunoi semnificația Pieței Victoriei?

05 decembrie 2017 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi

 

Mă gândeam io că tre’ să facă Firea ceva care să contrabalanseze decizia justă referitoare la Uber…
Cum să arunci la gunoi semnificația Pieței Victoriei? Înțeleg, ‘telectualii lu’ pește prăjit care #rezistă informării au impresia că Piața Victoriei e nușh ce simbol al Revoluției de la ’89, dar chiar trebuie ca și Primăria Generală să se coboare la același nivel de ignoranță?

Piața Victoriei este botezată în numele sacrificiului românilor ce au luptat în Războiul de Independență, dintre care cei ce au supraviețuit au intrat în București pe aici la 8 octombrie 1878.
Firește că numele Regele Mihai poate fi dat unei piețe sau unui bulevard, însă nicidecum Pieței Victoriei. Să avem totuși nițică măsură.

Decât dacă… decât dacă cineva și-a amintit un fragment „neînsemnat” din istoria locului care însă schimbă complet sensul re-botezării. Firește, oricine știe că înainte locul acesta era sfârșitul Drumului Brașovului, apoi a Uliții Mari (a Sărindarului) și în fine Capul Podul Mogoșoaiei, unde începea bătaia cu flori în drumul spre Bufet. Dar în 1941, înainte de venirea iernii, pentru a sărbători aparentul succes al atacului împotriva Uniunii Sovietice, Ion Antonescu a schimbat numele Bulevardului Kiseleff în „Regele Mihai I”.

Și uite cum ignoranța ajunge să cadă în abjecțiune și fascism, la fel cum li se întâmplă și tfl-iștilor. Piața Victoriei, al cărei nume e acum legat de Calea Victoriei și de jertfa românilor pentru câștigarea independenței, ajunge să devină Piața Regele Mihai, nume ce o târăște spre alt bulevard ce vremelnic a jubilat un alt război, unul de cucerire, unul în care luptam de partea fascismului și împotriva dreptului egal al indivizilor indiferent de rasă sau etnie.
Ei bine nu, asta nu mai e tolerabil sau pardonabil. Locul fascismului e la doi metri sub pământ, nu în Piața Victoriei! Firea, gata cu tfl-ismul.

 

de Mihai P. Ionescu

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign