Bucurestii Vechi si Noi

Aşa ar fi putut arăta şi astăzi Splaiul Independenţei, dacă s-ar fi păstrat frontul cuprins între Sapienţei-Miliţiei (Poliţiei) şi Operetei (fost Azilul de Noapte).

08 februarie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Chiar şi apariţia „gemenilor” Sitraco din Piaţa Naţiunile Unite, în locul clădirilor Operetei, nu ar fi afectat integritatea acestui front.
Clădirea din centru, ridicată în perioada interbelică în stil neoromânesc, adăpostise în prima parte a regimului comunist Sfatul popular al raionului N. Bălcescu, iar la momentul demolării funcţionau în continuare birouri administrative locale.
Clădirea din partea stângă, prin natura sa de construcţie de colţ, în situaţia din imagine, părea că se afla la bifurcaţia a două străzi. Fals! imediat la stânga ei fusese clădirea vechiului Azil de noapte, în care funcţionase Casa Căsătoriilor, înaintea acestor demolări. Revenind la clădirea ‘fără acoperiş”, ea avea aspectul acesta din anii ’60, când fusese şi supraetajată; clădirea era una neoclasică în perioada antebelică, la momentul construcţiei, cu o cupolă de colţ (aici fusese Ospătăria Comunală / Pâinea Zilnică), însă în urma unui incendiu din perioada interbelică, imobilul nu şi-a mai recăpătat vreodată arhitectura originalăLa momentul demolărilor, acolo se afla Grupul Intreprinderi de Industrie Locală Ilfov.
În depărtare, cu acoperiş de cupru, îşi trăia ultimele clipe şi imobilul neoclasic de pe colţul cu str. Sapienţei-Miliţiei.

foto: Paul Filip

sursa-Cartierul Uranus
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign