Bucurestii Vechi si Noi

București, orașul în care istoria nu contează. Soarta Hotelului Concordia, unde s-a decis unirea

01 februarie 2018 Business Cover Bucurestii in istorie

Vă spune ceva Hotelul Concordia? Acolo, în seara de 23 ianuarie 1859, fruntaşii Partidei Naţionale, Ion C. Brătianu, C.A. Rosetti, fraţii Golescu, Vasile Boerescu, Barbu Ştirbey, Gheorghe Bibescu, au decis alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor al Țării Românești după ce acesta era deja și al Moldovei.

Hotelul, construit în 1852, a trecut prin două incendii, dar a fost refăcut și a rămas un reper până în 1947, când au venit comuniștii la putere și l-au transformat în gazdă de muncitori, iar intervențiile asupra sa s-au făcut în bătaie de joc.

Hotel Concordia

Hotel Concordia

După 1990, indiferența a continuat până acum. Retrocedat, hotelul a fost vândut în 2003, către o companie italiană, care nu prea s-a ocupat de el.

Niciunul dintre administratorii orașului nu a fost preocupat de altfel. Pe vremea lui Sorin Oprescu au apărut niște amenințări cu expropierea, dar nu au fost puse în practică și chiar dacă s-a vorbit despre niște autorizații de construcție.

Care e soarta hotelului Concordia

Azi, președintele OAR, arhitectul Șerban Sturdza, a reclamat situația în care este hotelul în care s-a decis Unirea.

„În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleși în conducerea țării, s-au năpustit la Iași să se bâțâie în Hora Unirii în fața televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanților. Clădirea din București în care s-a făcut Unirea dintre Moldova și Țara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiași aleși care se dănțuie la Iași, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUȘINE!”, scrie Șerban Sturdza pe Facebook.

Deși s-a vorbit despre un nou proprietar, român, soarta hotelului a rămas aceeași. Momentan e o ruină, goală de conținut, deși istoria sa ar fi trebuit să-i asigure o cu totul altă soartă. Iar la banii pe care-i sparge municipalitatea, poate câteva sute de mii de euro n-ar strica să fie îndreptați către această clădire, pentru a fi preluată și repusă în drepturi. Să devină, eventual, un muzeu al Micii Uniri din 1859.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign