Bucurestii Vechi si Noi

Întâi am presupus că autoritățile locale au mutilat o casă de secol 19 de la poalele dealului Filaret cu scopul totuși nobil de a face acolo o cantină socială pentru copii. Am aflat apoi că de fapt au demolat clădirea originală și au înlocuit-o cu o copie-mutant.

13 februarie 2018 [Raiden] Bucurestii in istorie

 

Cel mai rău lucru din toată povestea asta? La aproape 3 ani de când am scris despre asta cantina e aproape goală, nimeni nu știe de ea și evident că nu deservește familiile nevoiașe. Sunt mulți copii sărmani în cartierul ăsta și în zonele adiacente, copii care ar trebui să fie primii beneficiari ai acestei cantine. Desigur că nimănui nu-i pasă, autoritățile locale mai degrabă inaugurează statui și fac festivaluri decât să ajute comunitățile locale vulnerabile.

Stitre initiala:

[NESIMȚIRE] O clădire de la 1847, mutilată de autorități în numele asistenței sociale prost implementate. Kitsch, prost-gust și meltenism cu toptanul pe str. Mitropolit Filaret, sector 4, București.

În noiembrie 2012, primarul general (în prezent suspendat) al Capitalei, Sorin Oprescu, a inaugurat complexul „Casa cu pitici”, o cantină socială pentru copiii nevoiași, pe str. Mitropolit Filaret. Clădirea pare ceva de la Disneyland.

► 2011. Casa de pe Mitropolit Filaret arăta jalnic, era în degradare avansată. Locatarii ilegali contribuiseră la starea precară a imobilului, care aparține statului. Statul s-a spălat pe mâini după ce ani de zile nu a găsit soluții pentru relocarea decentă a respectivilor locatari, tolerând situația.

Casa de la 1847 evident că nu mai arăta ca la început, suferise modificări succesive, ultimele importante în primele decenii ale secolului 20, când fațada a căpătat accente neoromânești (vezi ancadramentele ferestrelor, arcadele trilobate, coloanele, etc.). Dacă autoritățile voiau să facă o treabă ok și să respecte patrimoniul vechi construit, ar fi restaurat cum trebuie fațada casei, apoi la interior puteau ajusta imobilul conform nevoilor curente.

„1 copil român din 3 este sărac. În București trăiesc 309.000 de copii. Peste 100.000 sunt săraci.” – Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului 2014 – 2020

► 2012. Direcţia Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), instituție subordonată Primăriei Generale, a mutilat acest imobil. Timp de 8 luni, a distrus tot aspectul vechi și l-a înlocuit cu ceva artificial. Imobilul nu mai are niciun stil de arhitectură. E Disneyland toată ziua: polistiren spoit, termopane inadecvate, ornamente kitschoase, mansardare, tablă scârboasă pe acoperiș, iar soclul (baza) clădirii a fost înălțat și placat cu ceva ce pare gresie. Cireașa de pe tort: anii 1847 (data construcției) și 2012 (data refacerii), puși cu litere Times New Roman Bold pe fațadă.

Cei neavizați vor spune că e frumos, curat, nou, așa cum trebuie. Nu mai e focar de infecție, e o cantină modernă! Dezastrul ăsta e numit „restaurare” de autorități – miciună și manipulare. Restaurarea înseamnă menținerea stilului inițial și refacerea cu materiale cât mai aproape de cele originale.

► Prezent. Evident că totul a fost de ochii lumii, să mai câștige Oprescu și directorii subordonați capital de imagine. La peste 2 ani de la inaugurare, singura cantină socială pentru copiii săraci din București e aproape pustie.

Este tragic pentru Capitală că autoritățile, care ar trebui să protejeze și să respecte patrimoniul vechi construit, sunt primele care distrug, clădire cu clădire, identitatea orașului. La ce să ne mai așteptăm de la privați? Mai tragic este că programele de asistență socială sunt eșecuri în multe din cazuri. Din cauza corupției și incompetenței din sistemul public.

 

► Combo Breaker: cineva care cunoaște proiectul de „restaurare” mi-a comunicat că pe Mitropolit Filaret, casa veche a fost DEMOLATĂ, nici măcar modificată. Autoritățile au promis inițial că vor menține fațada, dar în timpul lucrărilor, a venit o dispoziție de șantier care a dus la demolarea integrală a casei vechi. Desigur, totul s-a făcut în spatele mesh-urilor care acopereau șantierul. În loc, a apărut o clădire-surogat care doar emulează forma celei de dinainte. Este cu mult mai grav că s-a întâmplat asta. Autoritățile au demolat pe șest, după ce au promis că mențin o fațadă. Nu e prima oară când administrația Oprescu a făcut asta, așa a mințit și când a demolat în 2011-2012 pe străzile Buzești și Berzei clădiri pe care au promis că le salvează.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign