Bucurestii Vechi si Noi

8 Martie e Ziua Femeii și o ocazie bună să vedem cum era reprezentată femeia într-o perioadă neagră a istoriei României, finalul anilor ’40 și începutul anilor ’50.

08 martie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

► CONTEXT. Republica Populară Română (RPR) era o țară săracă, împovărată de plata datoriilor de război către Aliații învingători, cele mai mari sume mergeau către Uniunea Sovietică. Influența sovietică era la apogeu, coincidea cu perioada de glorie a lui Stalin în URSS, după câștigarea războiului. Propaganda intensă era parte a vieții zilnice în RPR unde întreaga societate trebuia schimbată, după ce până în 1947 funcționase sub capitalism.

► REPREZENTARE. Femeia proletară era serioasă, intransigentă, critică, mereu gata de luptă. Era îmbrăcată simplu, total neprovocator, avea inițiativă și se considera egala bărbatului. Machiajul lipsea aproape cu desăvârșire, fiind văzut în primii ani de comunism ca un atribut al fostelor „clase exploatatoare”, burghezia și moșierimea.

► REALITATEA. Într-adevăr, în comunism femeia a căpătat un rol mult mai activ în societatea românească însă din păcate avansul mentalității a fost umbrit de propaganda inevitabilă care învelea orice realizare.

► PREZENT. Nu mai există propagandă, femeia-activist proletară nu mai e la modă. Din păcate în societatea românească de acum femeile încă sunt discriminate pe multe paliere în raport cu bărbații, există violență împotriva femeilor, misoginismul și sexismul le transformă într-un grup vulnerabil adeseori. Ca mentalitate, România mai are de lucrat până când toți cetățenii vor fi egali (vor fi tratați egal, vor beneficia de șanse egale).

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign