Bucurestii Vechi si Noi

[PALLADIUM] Ziua de 4 martie 1977 rămâne printre cele mai importante pentru Bucureștiul secolului 20.

04 martie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

Atunci s-a produs un cutremur de 7,2 grade pe scara Richter la ora 21:22. În aproape 56 de secunde, s-au prăbușit peste 33 de clădiri în capitală (multe blocuri) și au rezultat aproximativ 1400 de victime. Seismul a schimbat destinul și înfățișarea Bucureștiului, a fost motiv pentru regimul Ceaușescu să declanșeze demolările masive din anii ’80 pentru noul centru civic (inclusiv actualul Parlament), ceea ce a dus la dispariția unei cincimi din orașul vechi.

Ne concentrăm pe ce s-a întâmplat pe 4 martie 1977 în Piața Romană, unde blocul Palladium (alternativ Palladio), de pe colțul Magheru-Mendeleev, s-a prăbușit parțial. Pozele ilustrează etape din istoria clădirii:

► Înainte de Primul Război Mondial. Pe colțul bulevardului Colței cu strada Primăverii (actual colț bulevardul Magheru – strada Mendeleev) se ridică o clădire cu cupolă impunătoare, în stil eclectic francez. E primul sediu al companiei Creditul Minier, societate petrolieră cu capital românesc, printre cele mai mari întreprinderi petroliere din țară, prima de acest fel cu capital exclusiv românesc, înființată în 1919. Fondatorii apărau interesele românești în exploatarea zăcămintelor de petrol, gaze, aur etc.

► 1936. Creditul Minier, deja o societate care funcționa pe tot teritoriul României Mari, decide că vrea un sediu nou și mai mare, care se construiește pe bulevardul Brătianu (actual Bălcescu), la colțul cu strada Batiștei, zona Universitate (clădirea există și azi). Vechiul sediu din Romană e vândut, demolat și înlocuit în 1937-1938 de blocul Palladium, o clădire modernistă cu verticale spectaculoase pe colț care schimbă radical aspectul Pieței Romane.

► 1977. Colțul blocului Turist (denumirea din perioada comunistă a blocului Palladium, dată de berăria de la parter, unde acum e BCR), se prăbușește la cutremur. Partea avariată e îndepărtată, clădirea intră în consolidare și reparații capitale.

► 1978-1979. Blocul Turist are fațada schimbată radical. Practic, în urma consolidării a rezultat un hibrid. Lateralele păstrează aspectul interbelic în timp ce colțul e refăcut total și apar balcoane.

► Prezent. Pe blocul Palladium nu e nici măcar o plăcuță care să amintească prin câte a trecut clădirea, dar în schimb sunt multe mesh-uri publicitare care o acoperă, așa cum e cazul multor imobile din centru, devenite simple panouri publicitare.

Mai ales pe bulevardele Bălcescu și Magheru, unde au căzut cele mai multe clădiri în 1977, ar merita marcate locurile importante, însă n-are cine să se ocupe, autoritățile locale fac statui și festivaluri, iar cetățenii nu sunt suficient de informați și multora chiar nu le pasă.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign