Bucurestii Vechi si Noi

RATB se modernizează, automate pentru cartele în loc de casierii!

12 martie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi

Așa cum anunța, de curând, Primarul General Gabriela Firea, fostul RATB, actualmente STB, nu și-a schimbat doar numele și forma de organizare, din regie autonomă în societate comercială pe acțiuni, ci a întrat într – un real proces de modernizare. Și nu este vorba numai despre cele 400 de autobuze noi, cu aer condiționat și toate dotările, pe care le vom vedea, începând de la vară, pe străzile Bucureștiului, după cum ne-a promis Edilul Șef, ci și despre modernizarea sistemului de tiketing prin introducerea automatelor pentru vânzarea titlurilor de călătorie în locul tradiționalelor tonete cu casieri.
Astfel, Primăria Capitalei are în lucru un studiu de fezabilitate privind amplasarea a 500 de automate pentru vânzarea titlurilor de călătorie. Studiul va spune unde anume trebuie amplasate automatele respective. Aceste automate vor permite plata cu cash, eliberând și rest, dar și cu cardul bancar, ceea ce este un mare pas înainte, în lumea noastră modernă în care mulți preferă să plătească electronic în loc să umble cu buzunarele doldora de bani peșin.

Ele, automatele STB, vor avea meniul în limbile română, franceză și engleză și vor înlocui cele 226 de puncte de vânzare actuale. Iarăși este un pas mare înainte, fiindcă doamnele acelea care vând acum cartele, printr-un gemulet, nu știu toate măcar două vorbe în limba engleză, că să se poată înțelege cu turiștii sau cu alți străini care au treabă în urbea noastră. Or, într-o Capitală ce se vrea o destinație turistică nu doar Europeană, ci și mondială, deschiderea transportului public către turiștii străini este o necesitate imperioasa.

Cei 667 de casieri angajați ai Serviciului Vânzare nu vor rămâne șomeri, ci își vor continua activitatea în cadrul companiei, în funcție de pregătirea lor, precizează STB.

Cinci automate au devenit deja funcționale din data de 2 martie, la Piața Sudului, Piața Unirii, Piața Romană, Gară de Nord și la Obor. Un al șaselea funcționează de mai multă vreme în incinta Aeroportului Otopeni.

Noile automate permit atât reîncărcarea titlurilor de călătorie deja existente pe cardul de transport, cât și vânzarea de titluri noi de călătorie, achiziționarea de carduri de tip Multiplu, achiziționarea de carduri de transport public integrat RATB-METROREX și consultarea hârtii rețelei de transport public a STB. De asemenea pot fi verificate valabilitatea sau numărul de călătorii rămase pe titlul de călătorie respectiv. Automatele nu eliberează titluri de călătorie cu reducere pentru elevi și studenți.

Un alt mare avantaj oferit de noile automate va fi acela al posibilității achiziționării titlurilor de călătorie în orice moment, chiar în afara orelor de program ale actualelor casierii, în zilele de sâmbătă și duminică și în cele de sărbători legale, a explicat Primarul General Gabriela Firea.

Din păcate, ca la noi, la români, lucrurile nu puteau să fie făcute cum trebuie până la capăt. Deși ideea de modernizare a sistemului de tiketing al STB este una cât se poate de binevenită din atâtea motive, punerea ei în practică lasă de dorit. Astăzi, la Gara de Nord, oamenii stăteau la coadă la vechea casierie și nimeni nu cumpăra de la automatul unde nu era nici o persoană la rând. Asta pentru că automatele sunt nebrenduite și oamenii spun că nici nu știu de existența lor. Despre instrucțiuni de folosire nici nu poate fi vorba. Și, dacă bucureștenii nu știu de existenta automatelor, cei veniți din provincie chiar că nu au de unde să ghicească la ce sunt utile aceste aparate mari roșii care ar putea fi orice, de la bancomate, până la automate de cafea…

Mă întreb cât de greu poate fi să inscripționezi pe aceste automate numele STB și câteva instrucțiuni care să le atragă atenția oamenilor că pot plăti și cu cardul, spre exemplu…?!

sursa-http://bucurestifm.ro

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2018 . Designed by: Livedesign