Bucurestii Vechi si Noi

Transformarea zonei dimprejurul Casei Poporului într-un megaparc.

16 martie 2018 [Raiden] Bucurestii noi

Am observat că circulă petiția asta inițiată de un parlamentar USR cu privire la transformarea zonei dimprejurul Casei Poporului într-un megaparc. La prima vedere, pare ok, dar avem câteva observații privind propunerea:

1. Momentul politic. Fix când USR e într-un con de umbră, după ce s-a remarcat din păcate în Parlament mai degrabă prin scandal, un parlamentar despre care n-am prea auzit vine cu o propunere în sfera pregătirii sale (e arhitect).

2. Modul de prezentare. Se adresează direct lui Dragnea și Tăriceanu, ținte politice predilecte ale USR, părând a insinua că aceștia nu ar dori demolarea gardului Casei Poporului, deși nu au exprimat opinii pe tema asta (ar fi fost ok să exprime). Se face legătura directă cu vechiul regim și li se spune că „nu ne putem preface că suntem democrați în casa și în curtea lui Ceaușescu”.

3. Există un site cu detalierea propunerii, sunt incluse expunerea de motive, detalierea istoricului zonei și a încercărilor eșuate de revitalizare, argumente sociale, exemple din afară, analiza detaliată a zonei și propunerea propriu-zisă. Per total un studiu necesar și bun, păcat de câteva greșeli, de exemplu monarhia e clasificată ca „regim politic” în contrapartidă cu comunismul, ori ea este o formă de guvernământ, deci deasupra unui regim politic. Opusul monarhiei e republica.

4. Comparația cu alte clădiri de Parlament din alte state nu-și are sensul. Vorbim despre edificii ridicate în diverse epoci, de diverse regimuri, în orașe cu reguli proprii de urbanism. Casa Poporului e un caz special și trebuie tratat ca atare. Oricum a fost gândită să fie mai mult decât un Parlament, un edificiu administrativ pentru toate instituțiile centrale ale României ceaușiste. Contextul e cu atât mai complex la București.

5. Nu putem să nu ne întrebăm de ce nu s-a venit cu o astfel de inițiativă mai devreme, în campania pentru locale din 2016, de exemplu? Studii pe temă există cu duiumul, dar nimeni nu face nimic să schimbe starea de fapt.

Noi încă din 2009 am propus ca aleile Parcului Izvor să fie retrasate astfel încât să corespundă vechilor străzi distruse în anii ’80 și să existe în zonă un muzeu al cartierelor demolate de regimul Ceaușescu pentru construirea noului centru civic. De asemenea, am susținut și susținem demolarea gardului din jurul Casei Poporului, pentru ca oamenii să se poată apropia de clădire.

Desigur că suntem de acord că zona moartă din jurul Casei Poporului trebuie transformată cumva astfel încât să fie inclusă în viața orașului, dar asta nu credem că se rezolvă cu o petiție pe net, ci instituțional, dacă există voință. USR e în Parlament, e în consiliile de sector și general la Capitală, vrem să vedem acțiuni concrete și sperăm că acest demers va căpăta mai multă substanță și nu va fi doar un exercițiu de PR.

Problema reconfigurării zonei dimprejurul actualului Parlament transcende guvernele și administrațiile de la București, e o problemă care ar trebui să fie pe masa oricăror lideri ai Parlamentului și oricăror primari. Nu e nimic de politizat în toată situația asta, una extrem de gravă, în care o zonă ultracentrală a capitalei României e moartă, deconectată de la viața orașului și-n mare parte interzisă oamenilor de rând.

Tag-uri:
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign