Bucurestii Vechi si Noi

Am dat o tură să vedem cum mai arată un fost vârf al industriei bucureștene, Uzinele Malaxa, redenumite 23 August și Republica în comunism și actuale Faur/Republica.

18 aprilie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[MALAXA] Ansamblul industrial cuprinde hale, laboratoare, clădiri administrative (de birouri), locuințe pentru muncitori etc.

Halele istorice ridicate de industriașul Nicolae Malaxa începând cu anii ’20, proiect modernist cu accente art déco al arhitectului Horia Creangă, sunt în degradare deși se regăsesc pe lista monumentelor istorice. Inițial ateliere de reparații locomotive, apoi zone de producție a locomotivelor, au fost completate cu Uzina de Țevi „Republica” atunci când Malaxa și-a extins afacerea. Tot la Malaxa s-a produs și armament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Uzinele au fost extinse cu clădiri noi în anii ’60, funcționând la capacitate maximă. Ca toată industria bucureșteană, ansamblul industrial a fost lovit dur de tranziție în anii ’90 și dintr-un motor al orașului a ajuns o zonă semiabandonată. Faur folosește doar câteva spații pentru producție și reparare de material rulant, multe spații sunt în paragină, altele folosite ca spații de birouri. Per total totul e trist, dezolant: drumuri degradate pavate cu piatră cubică masivă, căi ferate industriale distruse, maidanezi ici-colo și multă mizerie.

Povești postindustriale în București, capitala consumului, unde fostele centre de producție sunt distruse sistematic pentru că la noi nu se practică reconversia și prezervarea patrimoniului industrial vechi valoros. Se preferă mai degrabă demolarea, în numele freneziei imobiliare.

Se ocupă vreun primar să salveze vestigiile industriale și să le reintegreze în viața orașului? A venit vreun parlamentar cu un proiect de lege în acest sens? E informată opinia publică? Sigur că nu, așa subiect nu face audiență.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign