Bucurestii Vechi si Noi

Deşi iniţial propusă la rândul său pentru translare, biserica Sfânta Vineri – Hereasca a avut o soartă dramatică.

13 aprilie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi
sursa-Cartierul Evreiesc
Această biserică a avut primul schit construit la finele secolului al XIII-lea, tradiţia spunând că în acest schit domnitorul Mircea cel Bătrân a adus temporar moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfintei Filofteea de la Argeş. Pe acelaşi loc va fi construită o biserică de către Nicolae vel Aga, de care se va ocupa din 1749 Elena Domna cu fratele său Udrişte Năsturel Herescu, de la care va fi preluată de către enoriaşi denumirea de Sfânta Vineri – Hereasca.

La această biserică, Anton Pann a înfiinţat o şcoală de cantori bisericeşti. Grav afectată de cutremurul din 1977, biserica intră în reparaţii capitale şi, după opt ani, în toamna anului 1985, va fi restaurată (!!!).
În cadrul lucrărilor de sistematizare a zonei, biserica a fost iniţial prevăzută a fi încadrată de noi construcţii şi eventual mutată, însă în 1987, la ordinul Elenei Ceauşescu, biserica a fost demolată. Pentru că atât muncitorii aduşi să dărâme biserica, cât şi militarii, au refuzat acest lucru, s-a luat hotărârea de a se folosi detinuţi, astfel că vineri, 19 iunie 1987, este data la care Biserica Sfânta Vineri, un simbol al oraşului, denumită şi „ocrotitoarea Bucureştiului”, a dispărut.

text şi imagine via orasulluibucur.blogspot.com

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign