Bucurestii Vechi si Noi

[LEONIDA] În 1948 exista pe bulevardul Magheru, aproape de Piața Romană și unde e în prezent un restaurant KFC, Magazinul de Stat „6 Martie”.

02 aprilie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[LEONIDA] În 1948 exista pe bulevardul Magheru, aproape de Piața Romană și unde e în prezent un restaurant KFC, Magazinul de Stat „6 Martie”, administrat de Societatea Comercială Municipală pentru Aprovizionarea Capitalei S. A. Magazinul avea mai multe raioane, printre care Brânzeturi, Mezeluri, Legume-Fructe etc. Vitrinele păreau pline, numai bune de pozat, mai ales într-o perioadă dificilă de reconstrucție după al Doilea Război Mondial. La etaj erau aparent birouri ale Uniunii Tineretului Muncitor (UTM), organizația de tineret a Partidului Muncitoresc Român (PMR), care conducea tânăra Republică Populară Română, instaurată după abdicarea regelui Mihai la 30 Decembrie 1947.

6 Martie a fost o dată de referință în istoriografia comunistă. În acea zi, în 1945, cu presiune sovietică, a fost instalat primul guvern pro-comunist din România, condus de Petru Groza. E interesant că vechile entități interbelice controlate de Primăria București (cu organizare de societăți comerciale pe acțiuni) se mențineau în 1948. Reforma administrativ-teriorială a fost implementată abia în 1950, când capitala a fost împărțiță în 8 raioane, după model sovietic.

Blocul de pe Magheru, ridicat în anii ’30, se numește Leonida, după un fost showroom de automobile de lux, destinația inițială a spațiului. Se vindeau acolo automobile Chevrolet, Cadillac sau Pontiac. Afacerea era deținută de Leon Leonida, cel mai mare dealer de mașini din interbelic de la noi, unul dintre promotorii automobilismului în România, pilot la raliuri și membru fondator al celebrului Automobil Clubul Roman. Leonida a murit tânăr într-un accident auto, la 29 de ani, dar clădirea de pe Magheru a rămas fost cunoscută cu numele ăsta sub toate regimurile politice, până prin anii ’90.

În anii ’70 spațiul de la parter adăpostea magazinul alimentar cu autoservire „Unic”. KFC a deschis primul său restaurant din România aici la finalul anilor ’90, apoi în anii 2000 în clădire și-a avut sediul controversatul post TV OTV.

În prezent nimeni nu mai știe de Leonida dar clădirea a supraviețuit cutremurului din 1940, bombardamentelor din 1944 și cutremurului din 1977, când blocul vecin, Casata, s-a prăbușit. Acum știi mai multe despre locul unde poate mergi să mănânci crispy strips și hot wings.

foto: arhiva Agerpres

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign