Muzică, dans și teatru în Concursul Allegria – runda a treia, ediția a V-a, 2018

Concursul Allegria, organizat de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României la Centrul Cultural European și de Tineret pentru UNESCO ”Nicolae Bălcescu” a ajuns la runda a III-a, ediția a V-a, 2018. Parteneriatul dintre cele două instituții le oferă micuților artiști posibilitatea de a urca vineri, 27 aprilie 2018, începând cu ora 18:00, pe ”scena celor care cred în visul lor” și de a se face remarcați, încă de timpuriu, în mediul cultural – artistic.

Concurenții au pregătit un repertoriu artistic extrem de variat, prin care vor să exprime bucuria copilăriei și jocul ce ne poartă în universul ei.

Copiii înscriși în concurs, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, provin din mai multe zone ale țării (Brașov, Ialomița, Vaslui, Galați, Brăila, Ploiești, Bacău etc.), inclusiv din București. Aceștia au pregătit numere de iluzionism, artă meșteșugărească, teatru, magie, acrobație, quickstep, dans contemporan, tangou, balet, dans de caracter și numeroase melodii, interpretate atât vocal cât și instrumental, precum și poezii ce amintesc de basme, copilărie și folclor.

Formația Veverițele Năzdrăvane, compusă din nouă copii cu vârste între 13 și 15 ani, va interpreta live, în stil propriu, ”Lie Ciocârlie”. Membrii formației vor cânta la următoarele instrumente: baterie, djembe, tamburină, maracaș, suflători, chitară și pian. Acest aranjament instrumental conferă piesei o muzicalitate aparte, specifică folclorului. Formația Veverițele Năzdrăvane a fost inițial alcătuită din elevi ai Școlii Gimnaziale Speciale pentru Deficienți de Vedere din București. În prezent, o parte dintre acestia sunt elevi de liceu, în mare parte nevăzători, care și-au descoperit și cultivat calități muzicale excepționale: auz absolut, creativitate, simț ritmic și armonic deosebit.

Centrul de zi Casa Speranței va participa cu diferite momente de dans și cântece, iar Școala de circ Buduruși va veni  cu două numere de dans acrobatic.  Fundația Teatrală Neghiniță din Bacău a pregătit patru momente ce vor fi reprezentate artistic de următorii copii: Munteanu Victor, ce va interpreta monologul ”Trandafirul” de Mircea Sintimbreanu, Turcu Andreea – ce va interpreta monologul ”Iacob cel laudaros” de Mircea Sintimbreanu, Tătaru Miruna ce va interpreta artistic ”Țara mea” și va încheia cu monologul ”Un prieten” de Mircea Sintimbreanu, interpretat de Militaru Lavinia.

Școala gimnazială ”George Vâlsan” Amara va participa cu momente speciale de dans de caracter (Formația Ritmic), contemporan (Matache Eduarda și Baicoianu Valentin), tangou (Matei Antonia și Pascu Rareș) și quickstep (Apostol Anda și Preda Nicușor).

Juriul de specialitate al Concursului Allegria va conține și o membră a Clubului de Excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, încă din anul 2008. Numele ei este Alexandra Șipoș, o îndrăgită și tânără artistă care are la activ peste 80 de trofee naționale și internaționale. Din perspectiva ei, cel mai special premiu a fost cel de la Festivalul Mamaia, unde la 16 ani a reușit performanța de a câștiga premiul 1 și premiul Presei. Alexandra Șipoș a fost și finalistă trei ani la rând la Eurovision.

În ultimii șapte ani, peste 10.000 de copii au urcat pe scenă în cadrul Allegria, probându-și talentul și cultivându-și veleitățile artistice de la vârste foarte fragede. Pe lângă această manifestare competitivă și creativă, ”Allegria” a reprezentat pentru copii (grupați pe categorii de vârstă: 7 – 12 ani și 13 – 18 ani) și un bun prilej de socializare artistică. 

Abordarea concursului este una sincretică, îmbinând armonios muzica, pictura, teatrul, dansul, baletul, acrobația, într-un potpuriu conceput pentru a cuprinde întreaga paletă creativă a micuților înscriși.

La nivel semantic, cuvântul allegria simbolizează bucuria de a trăi cu intensitate fiecare moment al vieții, acel ”joy de vivre” exprimat prin muzică, dans, artă într-un sens cât mai generos. Acest sentiment este cel mai important câștig al tinerilor ce se înscriu în concurs, cu dorința sinceră de a se întrece într-o competiție cultural-artistică.