Bucurestii Vechi si Noi

Omul din spatele personajului Nino este… tot Nino!

17 aprilie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale
  1. Cine este Nino? E Nino Valentino? De unde a apărut și cum a câștigat simpatia și încrederea micilor spectatori?

 Nino este, într-adevăr, numele meu de alint. Dragii mei părinți m-au alintat așa și… iată numele. La un moment dat, când am schimbat școala, noii colegi mă strigau Vali, dar mi se părea bizar și nu prea răspundeam. Personajul Nino s-a născut, însă, în laboratorul Departamentului de Comunicare, iar “naș “ a fost șeful acestui grup entuziast, Emil Pantelimon. Ideea s-a rostogolit până în biroul doamnei Director General, minunata soprană Felicia Filip, și așa a demarat proiectul.

  1. Călătoriile itinerante ale lui Nino sunt, de fapt, drumuri inițiatice prin lumea muzicii. Cum reușește Nino să transforme o lecție de cultură muzicală, într-o joacă interactivă, la finalul căreia copiii pleacă încântați și învățați?

 Principiul este simplu: trebuie să ții cont de faptul că te adresezi unui public diferit: copii care vin în weekend cu părinții și cei care vin în timpul săptămânii, în grupuri organizate. Cei din prima categorie interacționează mai greu, probabil din cauza părinților pe care-i știu exigenți, restrictivi, mereu cu observații în buzunar. Dar cu răbdare și „tact pedagogic”, devin ușor parte din spectacol și se nasc adevărate competiții între ei. Cei din a doua categorie vin ceva mai relaxați și intră-n competiție mai devreme.

  1. Dedublarea artistică e una dintre condițiile unui rol reușit. Totuși, ce are diferit prietenul copiilor, Nino, în comparație cu alte personaje pentru cei mici?

Nu cred că Nino e foarte diferit, față de alte personaje din spectacolele pentru copii. Totuși, există „ceva” care face deliciul spectacolului, interactivitatea. E fascinant să auzi răspunsurile celor mici, uneori serioase și ferme, alteori haioase, de multe ori nesigure.

  1. Ce calități trebuie să aibă Omul din spatele personajului ca să primească aplauze furtunoase și sa fie atât de empatic cu cei cărora li se adresează?

 Atunci când ai un public atât de receptiv, de sincer și sensibil, nu poți fi decât ca el.

 

  1. Cum îi simțiți pe părinții care-și aduc copiii la aceste spectacole-lecție? O fac din curiozitate sau din dorința de a naște emoție în sufletul copiilor lor, de-a le dezvolta sensibilitatea, creativitatea?

 Cred că prima dată e curiozitatea. Dacă mai vrei, înseamnă că ți-a plăcut. Părinții își aduc, la început, copiii din pură curiozitate. Dacă la final, sunt mulțumiți de calitatea, profesionalismul, seriozitatea artiștilor, a personalului instituției, dacă micii spectatori pleacă încântați, emoționați, fredonând pasaje din arii pe care tocmai le-au auzit sau fraze muzicale, dacă povestesc despre personaje care i-au captivat, atunci, cu siguranță se vor reîntoarce. Părinții știu că aici găsesc spectacole de calitate în care muzica e motorul ce pune în mișcare sensibilitatea, atenția, creativitatea puilor lor. Iar peste toate, extraordinara echipă a Operei Comice pentru Copii.

  1. Dintre toate personajele interpretate, există un rol care vă definește?

 Toate mi-au fost dragi. Recunosc însă, au fost și roluri pe care nu le-am simțit aproape de temperamentul, de energia mea, dar asta m-a motivat să decriptez personajul, tipologia lui, să-l înțeleg, să mi-l apropii și să-l îndrăgesc, în final. 

  1. Cum e tăticul Nino Valentino cu spectatorii lui de-acasă?

Tăticul Nino? Sper că e un “ personaj “ bun, dar cred că e cam devreme să dau un verdict. Mai bine ar trebui să-i întrebați pe minunații mei copii.

  1. De ce trebuie să aducem copiii la teatru, la balet, la operă, la operetă?

 Se spune că arta înnobilează. Așa cum se știe, orice tip de artă, în special muzica, dezvoltă foarte mult și repede personalitatea, intelectul, memoria… pe lângă toate astea, un spectacol bun îți transmite o emoție, o stare, o încărcare energetică benefice sufletului.

  1. Ce va face Nino în România?

 La fel ca și în celelalte călătorii, vom povesti lucruri interesante, vom asculta muzică și ne vom distra! Vă așteptăm cu motoarele artistice turate la maximum în Salonul Mozart, într-o călătorie fascinantă pe meleagurile noastre! N-o ratați!

Interviu realizat de Dana Macsim

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign