Bucurestii Vechi si Noi

In luna iunie, va incepe amenajarea pistelor pentru biciclisti!

04 mai 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi

Amenajarea pistelor pentru biciclisti este una dintre masurile importante de reducere a traficului prevazute in Planul de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) 2016 – 2030.

In ceea ce priveste traseele pietonale si pentru biciclete Bucuresti-Ilfov, a fost aprobat in Comisia Tehnico- Economica a Ministerului Mediului proiectul pentru realizarea pistelor de biciclete, pe o distanta de 67 km, proiect in valoare de 10 milioane de euro care va fi demarat anul acesta.

In total, vor fi amenajați 240 de km de piste pentru biciclete in Bucuresti, iar construirea acestora va continua si anul urmator.

Potrivit HCGMB nr. 61/21.02.2018, proiectul cuprinde patru trasee, pe o distanta de 63,5 km, ocupand o suprafata totala de aproximativ 201000 mp. Este vorba despre o prima etapa dintr-un proiect mai amplu, de 240 km.

Executia primului lot, de 63,5 km, poate demara in luna iunie a acestui an. In acest moment, Primaria Capitalei se afla in etapa de obtinere a avizelor.

Aceste piste vor fi realizate de Compania Municipala Strazi, Poduri si Pasaje.

Cele patru trasee sunt:

· Traseul 1- Piata Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – strada Nicolae Caranfil – Sos. Pipera – strada Alexandru Serbanescu – Bd. Aerogarii – DN1 – Piata Presei Libere – Sos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan

· Traseul 2 – Piata Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan cel Mare – Sos. Mihai Bravu

· Traseul 3 – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independentei – Bd. Natiunile Unite

· Traseul 4 – Piata Libertatii – Piata Constitutiei – Bd Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul National

De asemenea, Primaria Capitalei urmareste introducerea unui sistem de transport public cu biciclete, ce implică crearea de statii de inchiriere, parcari si achizitionarea de biciclete pentru utilizarea acestora de catre public. Sistemul se materializeaza in anul 2018 prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru achizitia de biciclete locuitorilor Capitalei.

Primarul general a solicitat directiilor de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti accelerarea demersurilor pentru implementarea sistemului de transport alternativ in Capitala: „Ne dorim ca mersul cu bicicleta sa devina un mijloc de transport uzual in Capitala. Printre demersurile pe care Municipalitatea le intreprinde in aceasta perioada se numara si demararea procedurii de achizitie a studiului de fezabilitate pentru realizarea unei retele de piste de biciclete pe o suprafata de 100 km, printr-o conventie incheiata cu Ministerul Mediului si prin care se aloca 10 milioane de euro pentru realizarea acestui obiectiv. Intentia PMB este de a acoperi axele Nord-Sud si Est-Vest”.

În context, trebuie amintit faptul ca, inca din anul 2014, Ministerul Mediului a pus la dispozitia Municipalitatii suma de 10 milioane de euro, pentru implementarea unui sistem de transport cu bicicleta in Bucuresti. Sistemul trebuia sa fie compus din 100 de kilometri de piste pentru biciclisti si un sistem de bike-sharing. Inca de atunci, directiile de specialitate ale Primariei Capitalei au elaborat un proiect conform caruia pistele pentru biciclisti ar fi urmat sa fie amenajate pe arterele principale, pe trotuare, de-a lungul axelor N-S si E-V. Proiectul a fost contestat insa puternic de catre o parte a ONG-urilor biciclistilor, in frunte cu OPTAR, care sustineau ca pistele trebuie amenajate pe carosabil, pe strazile secundare si in tot orasul odata, nu doar pe cele doua axe prevazute in proiectul Municipalitatii. Asa se face ca proiectul celor 100 de km de piste pentru biciclisti s-a blocat de 4 ani in studii si discutii sterile.
sursa-http://bucurestifm.ro
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign