Bucurestii Vechi si Noi

Tururi ghidate în Cișmigiu, grădina publică a Bucureștiului

09 mai 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii noi, Semnalari Culturale

 

Grădina Cișmigiu reprezintă una dintre emblemele orașului-capitală a României. Amenajată la mijlocul secolului al XIX-lea de către peisagistul Karl Friedrich Wilhelm Meyer și remodelată de-a lungul timpului de specialiști de renume precum Wilhelm Knechtel sau Friedrich Rebhuhn, această grădină publică a fost martorul tăcut al multor episoade importante ale istoriei Bucureștiului. Cișmigiul încă ar mai putea fi un martor elegant al istoriei bucureștene, însă, în ultimii ani, această “comoară verde”, ca multe alte spații plantate ale Bucureștilor (și nu numai!), a fost deficitar gestionată și riscă să piardă numeroase exemplare deosebite de arbori și arbuști cu o importantă valoare dendrologică, estetică și chiar culturală. În aceste condiții, mai mulți specialiști din domenii precum peisagistică, istorie, arhitectură, urbanism, au demarat proiectul numit generic PARCURI360 prin intermediul căruia încearcă să readucă în atenția publicului această grădină istorică a orașului București, problemele majore cu care acesta se confruntă și posibilele soluții de îmbunătățire, conservare și punere în valoare a acestui parc-monument.

Grădina Cișmigiu este, alături de multe alte parcuri și grădini istorice din toată România, nu doar un bun de patrimoniu, ci și un spațiu viu, susținut de vegetație și animat de oameni. Povestea acestei grădini și a multor altora rămâne încă destul de puțin cunoscută publicului. La fel rămân și problemele cu care aceasta se confruntă și posibile soluții care ar putea fi implementate pentru a salva atât obiectele de arhitectură și monumentele de for public, cât mai ales exemplarele vegetale care compun ansamblul. Proiectul nostru urmărește așadar să sensibilizeze publicul și autoritățile locale cu privire la valoarea unui astfel de ansamblu. Pentru a-și îndeplini scopul, în cadrul proiectului s-au realizat și se vor realiza mai multe activități precum: ateliere educaționale, tururi ghidate, organizarea unor expoziții itinerante și publicarea unor materiale de specialitate pe pagina web a proiectului (www.parcuri360.ro) și pe rețelele de socializare. Demersul nostru, inițiat de Fundația pentru Arhitectură și Urbanism SIMETRIA, în perteneriat cu Asociația Arché și filiala din București a Asociației Peisagiștilor din România, este susținut de parteneri precum Institutul Național al Patrimoniului, Arhivele Naționale ale României, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, ș.a. și este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).”, detaliază peisagistul Alexandru Mexi, coordonatorul proiectului Parcuri360.

Intitulat “PRIN PARCURILE PUBLICE. DESPRE PATRIMONIUL CULTURAL AL ROMÂNIEI MODERNE”, proiectul își propune nu doar să aducă parcurile și grădinile din România în atenția publicului larg, interesat de armonie, frumos și, desigur, de protejarea zonelor verzi ale orașelor, dar și să cerceteze istoria acestora și să le redefinească rolul în comunitate. În acest scop, echipa PARCURI360 folosește o tehnologie de vârf în domeniul vizualului, care oferă tururi virtuale ghidate de specialiști și face parcurile accesibile oricui de pe Internet.

Un prim tur ghidat de peisagiștii Alexandru Mexi și Diana Culescu a avut loc în grădina Cișmigiu vineri, 4 mai 2018, și a adunat peste 120 de participanți interesați de istoria și diversitatea acestei oaze verzi. Următorul tur al echipei Parcuri360 va fi organizat tot în grădina Cișmigiu, duminică, 13 mai, de la ora 18.15, ocazie cu care cei interesați vor afla povestea acesteia și noi informații cu privire la vegetația deosebită care compune această comoară peisagistică a orașului București.

Detalii despre eveniment puteți găsi pe site-ul www. parcuri360.ro sau pe pagina Facebook /parcuri360.

Turul este gratuit iar punctul de întâlnire este intrarea dinspre Bulevardul Elisabeta, vis-a-vis de Arhivele Naționale.

 

 

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign