Bucurestii Vechi si Noi

28 de ani de la debutul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Never forget.

13 iunie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

Asta era atmosfera în București pe 13-15 iunie 1990, când România proaspăt ieșită din comunism a ratat startul democratizării reale. Regimul FSN, deranjat de manifestațiile studențești din Piața Universității, a chemat minerii să „planteze panseluțe pe esplanada TNB”.

Plantatul panseluțelor s-a lăsat cu oameni nevinovați bătuți crunt doar ca un fost membru al Partidului Comunist, Ion Iliescu, ales președinte în Duminica Orbului, același an , să-și mențină puterea ;i s[ nu existe ]n mod real o schimbare a clasei politice. Democrația și libertatea de exprimare clamate de noile autorități au fost călcate în picioare precum au călcat minerii în picioare protestatarii, în văzul întregii lumi.

Niciun guvern postdecembrist nu s-a ocupat serios să soluționeze dosarul Mineriadei. Abia în 2015, Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru „infracțiuni împotriva umanității”.

 

În imaginea istorică, un protestatar (posibil student) este bătut de nu mai puțin de 10 (zece) mineri furioși. Reamintim 2 sloganuri de atunci: „Moarte intelectualilor!” și „Noi muncim, noi nu gândim!”

Să nu uităm cum a renăscut democrația în România.

foto: Andrei Iliescu

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign