Bucurestii Vechi si Noi

București, septembrie 1988. Prestigioasa publicație „Time” titrează: „Locul unde „Glasnost” e încă un cuvânt indezirabil”

25 iunie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

 

 

Glasnost (Deschidere, în limba rusă) e un concept de transparență mai ales socială introdus de Președintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov în a doua jumătate a anilor ’80 în instituțiile și viața civilă din URSS. În Republica Socialistă România (RSR), președintele Nicolae Ceaușescu a refuzat să implementeze reformele promovate de Gorbaciov, de aici titlul articolului.

E interesant cum a ales Time pozele care să ilustreze textul: o imagine mare cu Piața Unirii în plină reconstrucție și bulevardul Victoria Socialismului (Unirii) mergând spre Casa Republicii (Casa Poporului sau Parlamentul României), un peisaj a) dezolant; b) distopian; c) postapocaliptic; d) toate la un loc. Mai jos, o poză cu Ceaușescu însuși, așa cum arăta în mod real, nu în portretele înfrumusețate de propagandă.

O cincime din București, dar mai ales Cartierul Uranus, a fost distrusă între 1980-1984 pentru a face loc Casei Poporului, apoi noi demolări între 1985-1987 în Cartierul Evreiesc au creat spațiul necesar extinderii bulevardului Unirii până la rondul Alba Iulia. Piața Unirii a fost lărgită și mutilată ireversibil, placată cu blocuri masive și golită de istoria ei foarte bogată. Distrugeri inimaginabile și investiții exorbitante în timp ce populația de rând o ducea adesea mai rău ca-n vreme de război: lipsă de alimente, de căldură, de electricitate, de curățenie, totul dublat de teroarea psihologică instituită de Securitate.

Din păcate nu avem tot articolul, dar în scan se face referire la sărăcia lucie din ultimul deceniu ceaușist și de nebunia care cuprinsese cercurile de putere, total deconectate de la viața oamenilor de rând. E menționată revolta muncitorilor de la Brașov, din noiembrie 1987.

scan via My Fullbright Year in Romania
facebook.com/DrHadaller

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign