Bucurestii Vechi si Noi

De ce am nevoie de îngeri

08 iunie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Am înțeles asta abia la capătul unei seri în care un glas cât o mare îmbrățișare, a deschis o lume, lumea în care maturul și copilul au fost două ființe prinse în același proiect – CANTUS MUNDI.
Într-o junglă în care, paradoxal, excesul de comunicare ne însingurează, prietenia câștigată pe portativ ține loc de orice socializare formală.
Peste 300 de voci de copii mi-au creat iluzia unei renașteri și am avut tentația de-a trăi o nălucire. Aceea că îngeri au coborât în Gala Cantus Mundi și ne-au ajutat să evadăm din temnița propriilor prejudecăți și limitări. Pentru că acolo, în acea altă seară de poveste de FOC, în Amfiteatrul Operei Comice pentru Copii, încă o lecție ne-a fost predată, cea a toleranței, a speranței și a bucuriei de-a fi împreună.


Mă declar cucerită iremediabil de fenomenul muzical Cantus Mundi, devenit un program național de integrare socială a copiilor prin muzică.
Discriminare zero! Diferențe de etnie zero! Bariere de condiție socială zero! În schimb, libertate de-a dărui entuziasm, iubire și pasiune pentru muzică la plus infinit! Pe scurt – Cantus Mundi!
O idee a dirijorului Ion Marin, care a antrenat voluntariatul membrilor Corului Național de Cameră Madrigal – „Marin Constantin”, coriști consacrați care au simțit că trebuie să umple un vid de preocupare pentru educația muzicală.
Copiii n-au nici o vină că se nasc în medii defavorizate, iar cei care i-au reunit într-o echipă de succes spun că limbajul muzical e una dintre soluțiile care le creează o identitate.
O au deja, sunt îngeri, iar marea lor calitate este că pot fi simultan aproape de cer, prin voce, dar și aproape de oameni. Glasuri șlefuite – Madrigal și glasuri de cristal neșlefuit – copii din 41 de județe. Rezultatul? „Allegra”, „Prietenii cântăreți”, „Happy Kids Junior/Senior”, „Allegretto”, „Jeunesses”, „Meloritm”, „Sonoris” și… brandul de țară, Madrigal, o lume cu sonorități ireale, venite din alt timp.
Dacă ar fi să retrăiesc momentul de final, când minute în șir au fost scăldate-n aplauze, pentru că scena fusese cucerită de toți coriștii, inclusiv de membrii Madrigal, iar dirijor a fost un puști de 14 ani, v-aș spune că seara de Gală a Cantus Mundi mi-a adus îngerul responsabil cu mine. Fiecare om are un înger păzitor, dar al meu are voce, nu aparține nici unei etnii și nu e pe nici o scară socială. . E pur și simplu un înger cu față de copil și face parte din Cantus Mundi.

Articol realizat de Dana Macsim

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign