INTERVIU | BOGDAN PODLOVSKI: ,,Prin muzică am reuşit să îmi accesez sufletul şi emoţiile”

Bogdan Podlovski a  debutat la Opera Comică pentru Copii în ianuarie 2017 în ,,Flautul Fermecat”, iar mai apoi l-aţi putut vedea în: ,,Micuţa Dorothy”, ,,Directorul de teatru”, ,,O Noapte la Veneţia”, ,,Poveste de Crăciun”, ,,Crai Nou”, ,,Arlechino şi Colombina”, ,,Orchestra lui Nino”, ,,Colombina se întoarce”, ,,Cu Nino în Europa”, ,,Salonul de Musical”, ,,Muzica desenelor animate” şi ,,Don Pasquale”. Bogdan a studiat Conservatorul, iar acum este unul dintre baritonii importanţi de pe scenele din România. L-am invitat la o discuţie prietenoasă şi mi-a povestit despre parcursul drumului său profesional şi despre importanţa pe care o are Opera Comică pentru Copii în viaţa lui. Din toamnă, Bogdan va fi unul dintre cei patru slujitori ai spectacolului ,,Motanul Încălţat”.

 

Care a fost parcursul drumului tău profesional?

Provin dintr-o familie de muzicieni şi am început să studiez muzica de la 6 ani, anume vioara. Am studiat 8 ani de vioară, fiind îndrumat de tatăl meu, însă la vârsta de 14 ani am făcut o pauză şi m-am apucat de sport. Am avut o carieră scurtă de fotbalist, între 14 şi 18 ani. Apoi m-am reapucat de muzică – de canto clasic, fiind îndrumat de mama mea, care este cântăreaţă şi pianistă. Totul a pornit mai mult dintr-o joacă, eram într-o zi cu mama mea la Conservator şi m-a întrebat dacă aş vrea să cânt, am acceptat, mi-a plăcut foarte mult, am continuat să fac asta zilnic pe perioada vacanţei şi aşa m-am hotărât să studiez la Conservator.

Care este asemănarea între terenul de fotbal şi scenă?

Terenul de fotbal este tot o scenă, pentru că este o reprezentaţie în faţa publicului. În ambele domenii este nevoie de multe sacrificii şi pasiune, eu sunt extrem de pasionat atât de muzică, cât şi de sport în general. Atât muzica, cât şi fotbalul m-au făcut să fiu mult mai responsabil, mult mai serios.

Ce presupune să fii bariton?

Bariton este vocea dintre tenor şi bas şi presupune să joci o serie întreagă de roluri complexe.

Cum te-ai schimbat în urma întâlnirii cu Opera Comică pentru Copii?

Pentru mine a fost o surpriză foarte mare când am ajuns la Opera Comică pentru Copii. Consider că datoriă acestei experienţe am făcut un progres semnificativ, am cunoscut oameni deosebiţi de la care am avut foarte multe de învăţat şi am început să privesc viaţa altfel. Este un vis ceea ce trăiesc aici şi o să îmi aduc aminte toată viaţa despre Opera Comică pentru Copii.

Cu care personaj dintre cele pe care le-ai interpretat  până acum la Opera Comică pentru Copii rezonezi cel mai mult?

Cu Papageno din ,,Flautul Fermecat” , acest personaj are foarte multe caracteristici pe care le am şi eu în viaţa de zi cu zi: veselia şi o anumită doză de inocenţă.

Ce este cel mai greu atunci când eşti în faţa unui public format din copii?

Având în vedere că este cel mai sincer public, cel mai greu este să le transmiţi ceea ce tu faci pe scenă. Însă, dacă reuşeşti acest lucru, cu siguranţă, eşti împlinit şi mulţumit de tine. Copiii niciodată nu te vor aplauda din politeţe.

Ce ai descoperit despre tine prin muzică?

Prin muzică am reuşit să îmi accesez sufletul şi emoţiile.

Ai avut momente în care te-ai pus sub semnul întrebării atunci când erai pe scenă?

Da, în facultate nu eram atât de sigur pe mine la început. Însă, a fost ca un declic la un moment dat şi când am văzut că lumea mă apreciează, am căpătat încredere şi curaj.

Cum ţi se pare că se raportează adolescenţii de azi la artă?

Mi se pare că suntem într-un progres, dar sunt şi foarte mulţi adolescenţi care ascultă un gen de muzică, pe care eu personal nu îl consider cel mai educativ.

Dar cum crezi că am putea face ca adolescenţii să întoarcă privirea către muzica clasică?

Ar trebui promovat cât mai mult acest gen, aşa cum face Opera Comică pentru Copii şi din moment ce eşti adus de mic la un astfel de gen de muzică nu are cum să nu îţi placă mai târziu.

Care este cea mai mare libertate pe care ţi-o oferă meseria ta?

Scena… pe scenă poţi să fii tu, poţi să faci orice. Bineînţeles, în limitele regizorului şi a celor care iau parte la construcţia unui spectacol, însă pentru mine este o eliberare şi acolo pot să mă desfăşor cum îmi place mie.

În următoarea stagiune, în ce te vom vedea la Opera Comică pentru Copii?

Următoarea stagiune va debuta cu spectacolul ,,Motanul Încălţat”, eu voi fi unul dintre slujitori. Slujitorii vor avea un rol foarte important, pentru că vor fi patru şi toţi patru sunt un singur personaj, un fel de balaur cu patru capete.

Interviu realizat de Andrada Popa

Foto arhivă personală