Bucurestii Vechi si Noi

Clădirea-simbol a Institutului de Științe Economice și Planificare „V. I. Lenin” (ISE) din Piața Romană în 1950, actual sediu al Academiei de Studii Economice (ASE).

11 iulie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

Clădirea-simbol a Institutului de Științe Economice și Planificare „V. I. Lenin” (ISE) din Piața Romană în 1950, actual sediu al Academiei de Studii Economice (ASE). Da, numele lui Lenin a fost atribuit de propaganda regimului comunist vechii Academii de Înalte Studii Comerciale și Industriale (AISCI) din perioada monarhiei. În stânga ISE se deschide strada Căderea Bastiliei, pe atunci proaspăt redenumită, denumirea ei veche fusese strada Cometa.

ISE a contribuit la formarea tinerilor economiști în spiritul economiei socialiste centralizate bazată pe planuri cincinale. Statul planifica economia Republicii Populare Române (RPR), nu mai exista reglarea pieței de către cerere și ofertă, cum se întâmplase înainte și se întâmplă acum. Întâmplător, 1950 a fost primul an al primului cincinal din istoria României (1950-1955). Ultimul cincinal (1985-1990) nu a fost niciodată finalizat, în urma evenimentelor din decembrie 1989.

Dincolo de conotațiile politice, palatul Academiei Comerciale e una dintre cele mai emblematice clădiri din București, cu legendara sa bilă despre care există legende urbane. Pentru generațiile prezentului Piața Romană e de neconceput fără clădirea ASE.

foto: arhiva Agerpres

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign