Bucurestii Vechi si Noi

DOZA DE CULTURĂ: Muzeul Memorial ”Tudor Arghezi -Mărţişor”

18 iulie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Muzeul Memorial ”Tudor Arghezi -Mărţişor” se află în Bucureşti, în apropiere de Piaţa Sudului, pe strada Mărţişor la nr.26.

Aici scriitorul Tudor Arghezi (1880 – 1967) a locuit cu familia sa începând din 1930. În curtea din faţa casei se află mormântul poetului şi cel al soţiei sale, Paraschiva Arghezi.

Colecţia muzeului cuprinde piese de mobilier, biblioteci cu cărţi, obiecte de artă, tablouri, fotografii, obiecte personale şi documente originale care au aparţinut scriitorului.

La etaj, în capătul scărilor se află încăperea unde Tudor Arghezi îşi primea invitaţii. În stânga – camera de lucru a acestuia, cu o bibliotecă mare, biroul pe care se află, între altele, ochelarii lui Arghezi, un toc de scris şi o fotografie a fiicei poetului, Mitzura Arghezi. În aceeaşi încăpere, înrămate, pot fi citite ultimele versuri scrise de Tudor Arghezi, la 12 iulie 1967, cu două zile înainte de a muri : ”Mă chemi din depărtare şi te ascult/ N-am să te fac, pierduto, să mă aştepţi prea mult”. Versurile erau dedicate soţiei sale Paraschiva, care murise cu un an în urmă.

Într-o încăpere alăturată se află o altă bibliotecă, tablouri, un bust al scriitorului, operă a sculptorului Oscar Han, precum şi vitrine în care sunt expuse distincţii şi medalii primite de Arghezi, între care şi Premiul Herder (primit în 1965).

Alături de casă, în partea dreaptă, se află clădirea anexă care a servit ca tipografie – „Potigraful Mărţişor” -, ridicată între 1935-1937. AGERPRES

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign