Bucurestii Vechi si Noi

Mamaia, de sezon

13 iulie 2018 [Raiden] Texte si pretexte

[MAMAIA] Stațiunea Mamaia înseamnă și altceva decât plajă și cluburi, pentru cine vrea să afle mai mult. De exemplu, că există două etape distincte în istoria locului:

► Mamaia interbelică, foarte restrânsă. E vorba de zona adiacentă Cazinoului (construit în anii ’30 la mijlocul promenadei actuale), având la centru Castelul Regal (reședința de aici a familiei regale, mai cunoscută azi drept Club Castel). Împrejurul lui s-au construit vile, tot în interbelic, în stiluri care variază de la neoromânesc la modernist cu accente art deco și la aspect de moschee. Vilele se mențin și azi, în majoritate.

► Mamaia postbelică, extinsă. Pentru a oferi acces tuturor cetățenilor la fosta stațiune a elitelor, în prima parte a anilor ’60 regimul Gheorghiu-Dej a extins construcțiile la sud, până spre Hotelul Parc. Au apărut hoteluri înalte, magazine, restaurante, teatru de vară, cinematograf în aer liber, per total o Mamaia cum generațiile anterioare nu cunoscuseră. Există filmulețe pe net, inclusiv din arhive vestice, cu Mamaia în anii ’60-’70, perioada ei de glorie. Totul arată modern și curat.

Autoritățile constănțene și cetățenii actuali nu au înțeles funcționalismul și minimalismul Mamaiei imaginate acum peste jumătate de secol. Mamaia prezentului e o shaorma litorală, cu construcții-parazit, extensii și fel de fel de structuri kitschoase. Să crească stațiunea, ok, să fie și mai multă distracție, ok, dar hai să nu ignorăm total urbanismul.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign