Bucurestii Vechi si Noi

Civilizație publică – intrări de serviciu

09 august 2018 The Hungry Mole Bucurestii vechi

de Ando și HM

Frumusețea arhitecturii interbelice e copleșitoare. Detaliile la care ne oprim și azi cu admirație s-au păstrat, fiind făcute cu trăinicie.

Un imobil de locuințe comune – hai să-l numim bloc, că bloc e! – presupune existența unui anumit personal de întreținere: om de serviciu, portar, fochist, liftier.

Știm și că aceste blocuri s-au ridicat în alte timpuri, cînd împărțirea oamenilor era bătută-n cuie. Bogatul și săracul n-aveau ce căuta împreună. Stăpînul n-ar fi întins mîna servitorului.

Nu ne miră, deci, cînd descoperim la blocurile interbelice intrări secundare destinate serviciului. Pe undeva trebuia scos gunoiul, pe undeva intra băiatul de prăvălie cu tîrguielile, pe undeva se făcea alimentarea cu păcură ori cărbune a instalației de încălzire.

Pe cît de splendide ni se-arată intrările principale – adevărate opere de artă! – pe atît de modeste-s intrările acestea de serviciu. Cel mult, în ton cu arhitectura clădirii, li se permite un pic de asezonare; dar, în rest, sînt rușinate, joase, făcute să te strecori pe ele.

Am ales în articolul nostru – în pereche – cîteva exemple ca să ne facă să vedem mai bine cum erau treburile așezate atunci.

     

… și unde n-au încăput în poză amîndouă, le-am fotografiat separat.

 

 

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign