Bucurestii Vechi si Noi

Poarta și clopotnița Cimitirului Reînvierea, din cartierul Obor, monument neoclasic ridicat la finalul secolului 19, pe când zona era în afara limitei orașului.

06 august 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[PRIORITĂȚI] Poarta și clopotnița Cimitirului Reînvierea, din cartierul Obor, monument neoclasic ridicat la finalul secolului 19, pe când zona era în afara limitei orașului. Deși un pic neîngrijită și spoită grosolan (cu estomparea ornamentelor), construcția rămâne una frumoasă și se înscrie într-o serie de porți similare: Cimitirul Sf. Vineri, Cimitirul Bellu, Cimitirul Ghencea, Cimitirul Izvorul Nou etc.

Duminică după-amiază. Pustiu la cimitir, am vrut să intru de curiozitate. Întâi am făcut poza asta cu intrarea, apoi am traversat. Paznicii, contractați de Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU) din subordinea Primăriei București, erau extrem de mirați și aproape revoltați că am făcut poza din stradă, au ținut să-mi spună că nu știu dacă să mă lase în cimitir, că sunt „periculos”, că aș putea face poze și acolo, ceea ce e absolut interzis. Amuzat, le-am spus că nu voi face poze, însă din cei 3 paznici, 2 s-au ținut după mine și m-au urmărit peste tot. Al treilea zăcea sleit de căldură pe un scaun de birou. Follower-ii mei (la propriu) mergeau în spatele meu și se ascundeau prin boscheți sau pe după monomente funerare, pândind momentul când aș fi făcut o poză. Au fost extrem dezamăgiți că n-am mai scos telefonul, dar am avut grijă să-i plimb generos prin tot cimitirul.

Mă bucur că paznicii unui cimitir, plătiți din bani publici, se ocupă de adevăratele pericole: oamenii care ar face vreo poză. Astea-s prioritățile administrației locale. În rest, totul ok: locuri de veci săpate în mijlocul aleilor pentru a ciupi mai mulți bani, alei înguste care pe ploaie devin impracticabile din cauza noroaielor, cavouri noi megakitschoase care strică sobrietatea locului, gunoaie, cișmele nefuncționale, jale mare.

INTERZIS să dai Share acestei postări, ar fi păcat să se supere paznicii că am postat poza cu poarta.

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign