Așezământul Brătianu

Bucureștiul uitat, dar e bine că avem festival/concert/chermeză de la ARCUB/CREART în fiecare săptămână.

Priorități.

Pe strada Biserica Amzei e un complex de clădiri în stil neoromânesc, clădiri care au aparținut familiei Brătianu. Astăzi sunt în paragină sau degradare și nimeni nu face absolut nimic să le pună în valoare.

Așezământul Brătianu e practic în centrul ansamblului și impresionează prin arhitectura neoromânească bogată în detalii. Biblioteca Ion I.C. Brătianu s-a constituit prin achiziţii şi donaţii până în 1947. Elisa Brătianu, văduva lui Ion I. C. Brătianu, a donat atunci clădirile și colecțiile Academiei Române, care a stabilit acolo sediul Colecțiilor Speciale ale Bibliotecii Naționale. Colecțiile s-au mutat în noul sediu al Bibliotecii Naționale de pe b-dul Unirii în 2011.

În clădirea veche e o sală de cursuri a Universității Populare București și sediul unui teatru obscur, Teatrul Logos (care nu știm dacă mai funcționează). Universitatea Populară organizează cursuri de yoga şi activităţi religioase neprecizate. Proprietarul clădirilor, Academia Română, nu mișcă un deget, doar încasează chirie. Imobilele continuă să se degradeze și au igrasie.

Toată curtea complexului a devenit parcare și mereu e concurs pentru a determina câte mașini pot încăpea în acest perimetru. Se menține pavajul inițial, pe care mai zac din când în când gunoaie. Sau mobilă aruncată de locuitorii zonei. Dalele puse acum multe decenii acolo încă rezistă.

PNL se folosește masiv de imaginea Brătienilor, însă nu a făcut niciun demers pentru restaurarea Așezământului Brătianu din Amzei. Habar nu au că există. Sectorul 1 (în care e inclusă zona Amzei) a avut ani întregi un primar liberal (Andrei Chiliman), care a fost mai ocupat cu corupția decât cu moștenirea liberală, de exemplu.