Bucurestii Vechi si Noi

Hai să vedem un centenar din trecut.

01 octombrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

2018 e încă unul dintr-un șir de ani centenari. Împlinirea unui secol de la un eveniment istoric care a marcat cursul istoriei României trebuie marcată cu demnitate și respect pentru cetățeni. Centenarul Marii Uniri (1918-2018) e celebrat cu risipă de bani de la bugetul public, inițiative inutile și naționalism patriotard anacronic din partea autorităților centrale și locale. Hai să vedem un centenar din trecut.

În 1959, Republica Populară Romînă (RPR) a sărbătorit centenarul Unirii Principatelor (1859-1959) sub Alexandru Ioan Cuza prin evenimente în esență ceremoniale/solemne, dar pe 24 Ianuarie 1959, ziua Micii Uniri, a fost o adunare în Piața Republicii (fostă Piața Palatului Regal, azi Piața Revoluției) și s-a încins hora.

Pe fundal, clădirea-simbol a Ateneului Român, pe atunci Ateneul RPR, cu modificările induse de schimbarea postbelică de regim: medalioanele de pe fațada principală, cu regele Carol I în centru și voievozi medievali pe lateral, fuseseră acoperite din rațiuni ideologice. Urmau să reapară după 1965.

foto: arhiva Agerpres

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign