Bucurestii Vechi si Noi

Erus sunt eu, eşti tu sau sunteţi chiar voi toţi….

04 noiembrie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Răbdarea este una dintre cele mai importante calităţi ale unui om valoros, care denotă puterea interioară. Suntem în secolul vitezei, în care oamenii sunt mereu prea ocupaţi şi grăbiţi, iar de cele mai multe ori uită să fie răbdători. Zi de zi suntem supuşi la testul răbdării în diferite situaţii, fie aşteptarea tramvaiului, aşteptarea la rând la casieria unui supermarket, fie în situaţii mult mai importante –  să fim răbdători cu oamenii pe care îi iubim, pe care am fi capabili să îi aşteptăm o viaţă…. .

,,Erus şi Valea Răbdării” – un alt spectacol al Operei Comice pentru Copii, regizat de Irina Slate, bazat pe cartea care a făcut furori în rândul copiilor, scrisă de Alec Blenche. Spectacolul spune povestea lui Erus, care este ,,un pic cam fricos, şi chiar un pic îmfumurat şi răutăcios”, Erus este un băieţel în care fiecare spectator s-a regăsit pe parcursul spectacolului….Erus sunt eu, eşti tu sau sunteţi chiar voi toţi… . Acesta are pe umeri responsabilitatea de a-şi salva regatul, în care fructele şi legumele încep să se rărească şi pleacă într-o călătorie iniţiatică, prin care străbate Valea Răbdării.

Miza spectacolului este aceea de a oferi câteva lecţii: lecţia răbdării, a prieteniei şi importanţa unei alimentaţii sănătoase, într-un decor  imaginat de Bianca şi Sabina Veşteman, mai mult simbolic, care nu ar fi avut sens fără proiecţiile sugestive ce ne-au plimbat prin Valea Răbdării. Povestea lui Alec Blenche şi-a găsit cea mai perfectă voce prin muzica semnată de Ştefan Ruxandra.

Scena care a avut cel mai mare impact asupra publicului a fost cea în care Sucre (care aduce blestemul zahărului) şi-a făcut apariţia. Interesant este că Sucre nu face nimic pe scenă, ci doar se plimbă dintr-un capăt în altul, iar apoi dispare în întunericul în care şi apare. Cu o ciocolată imensă în mână, supraponderată, abia se mişca de pe un picor pe altul – este rezultatul excesului de zahăr.

Să nu credeţi că doar Erus a fost supus testului răbdării, nu ştiu dacă asta şi-a propus Irina Slate sau nu, dar a provocat puţin şi publicul, foarte interesant…. Scena în care Erus îl întâlneşte pe copacul Oaky, bătrân cu o barbă deasă, în mijlocul grădinii cu spanac, în care Erus este pus să aleagă între prietenia lui cu Alpi sau calea cea uşoară. Dar el doveşte în final că de dragul lui Alpi, prietenul lui de drum, ar avea răbdare să treacă prin alte încercări…. Şi într-un final salvează lumea. De ce am spus că publicul a fost provocat? Pentru că Oaky lungea vocalele, adormea la jumătatea cuvântului sau uneori chiar îl repeta insistent…. .

,,Erus şi Valea Răbdării” este un spectacol simplu, dar foarte valoros. În viaţă, fiecare dintre noi călătoreşte prin Valea Răbdării, fiecare primeşte această lecţie esenţială. Învaţă să ai răbdare!

Articol realizat de Andrada Popa

Foto Facebook Opera Comică pentru Copii


 

“Erus și Valea Răbdării”, de Alec Blenche

Dramatizare de Irina Slate

Echipa de creație:

Irina Slate – regizor

Bianca Veșteman – scenograf

Sabina Veșteman – scenograf

Ștefan Ruxandra – muzică/sound design

Bogdan Nedelcu – video-proiecție

 

Distribuţia:

ERUS: Tudor Mora/ Florin Crăciun
MAMA ERUS / ALPI: Victoria Radu/ Andreea Alexandrescu
HARUN / OAKY: Matei Chioariu
COPIL 1 / DVORAK / MAC: Irina Sibef/ Teodora Antal
COPIL 2 / TRENT / PAC: Andreea Moustache/ Ciprian Chiricheş
COPIL 3 / YLANG / SPIRIDUS(BAIAT): Vlad Spilca/ Cosmin Cosma
COPIL 4 / TOMARI / SPIRIDUS(FATA): Calina Epuran/ Cătălina Antal
SUCRE / SPIRIDUS(FATA): Alexandra Giurca


 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign