Bucurestii Vechi si Noi

Podul Izvor.

07 noiembrie 2018 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii in istorie

Podul Izvor.
In prim-plan, pe colt, imobilul „Caminul Studentilor in Medicina” (ridicat in anul 1925), iar imediat dupa el, in dreapta lui, pe Splaiul Independentei, nr. 46, imobilul Casa Femeii (ridicat dupa anul 1925).
Casa Femeii apare în romanul lui George Mihail Zamfirescu, „Maidanul cu dragoste” (primul volum din ciclul „Bariera”, ciclu romanesc despre viaţa în mahalalele bucureştene, apărut în anul 1933. Volumul al doilea, „Sfânta mare neruşinare” apare în 1935. Volumul al treilea, „Cântecul destinelor” apare în anul 1939, iar volumul IV apare postum, în 1946, „Bariera”).
În paginile 292-294 din ediţia Jurnalului Naţional, 2009, capitolul Biserica între bordeluri apare Biserica Sf. Ilie-Gorgani (strada Silfidelor, nr. 5) şi zona de bordeluri dimprejur în care s-a clădit imobilul „Casa Femeii” „….destinul altarului de pe deal se împletise aşa de mult, în viaţa oraşului, cu destinul caselor cu fete, că-nu peste mulţi ani-biserica şi cocioabele au fost dărâmate odată, ca să se ridice-în locul lor-magnificul edificiu al cucoanelor intelectuale, generoase şi morale.
Sub Casa Femeii conştiente şi demne de azi au fost îngropate, laolaltă, pietre de altar şi resturi din lighenele de tablă în care se spălau, după fiecare crucificare, profesionistele inconştiente şi nedemne de ieri.
A fost o răzbunare sau poate numai o ironie a vremii, această înălţare de altar nou spre slăvi, din smârcurile preacurviei….casele cu fete se înşirau, mici şi îndesate una în alta, la poalele unei movile pe care se ridicase, cenuşie şi uitată, o biserică fără trecut istoric….Bucureştenii ştiau că acolo e biserica pensionarelor de la bordelurile din vale….”.

de Belkine Gabriel

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign