Candva pe la mijlocul anilor 20, vedere aeriană, Parcul Cismigiu si B.dul Elisabeta, cinema Astoria din anii 20, hoteluri din zona.

Candva pe la mijlocul anilor 20, vedere aeriană, Parcul Cismigiu si B.dul Elisabeta, cinema Astoria din anii 20, hoteluri din zona.

Se vede în partea de jos a fotografiei Bdul Elisabeta şi intersecţia cu strada Silfidelor (vizavi de Liceul Gh. Lazăr).
Pe partea dreaptă a străzii Silfidelor se vede clădirea de colţ, însă nu apare blocul modernist de mai la dreapta şi nici sediul Asociaţiei Medicilor Veterinari devenit Ministerul Justiţiei iar actualmente sediul al Institutului Magistraţilor.

Pe Bdul Elisabeta colt cu Intrarea Zalomit nu se ridicase inca blocul Spicul (cum mai era cunoscut in anii socialismului urmare a magazinului de paine de la parter devenit in anii 90-2015 magazin Vel-Pitar, iar acum inchis) construit în anii 1928-1929 de Arghir Culina şi ing. Emil Prager (in care a locuit si criticul de film si memorialistul DI Suchianu) pentru Societatea Generale de Asigurare Dacia România, pe acel loc fiind vizibila o cladire asezata oblic si in care posibil sa fi functionat in anii 1918-1925 cinema si gradina-cinema Astoria.
Grădina Astoria a fost folosită în anii 1918-1924 pentru spectacole de teatru si cateodata de film, iar în vara anului 1917 şi în anii 1924-1925 pentru proiecţii de filme. Este vorba de locul pe care s-a construit în anii socialismului (anul 1959) blocul cu mici balconaşe şi având actualmente la parter un centru-unic al Primăriei Generale a Bucureştiului, iar în anii socialismului la parter era restaurantul Cişmigiu (în anul 1977, Bdul Gheorghe Gheorghiu-Dej, nr. 22);

Imobilul de pe coltul B.dului Elisabeta si strada Brezoianu numit si imobilul dr. Stein sau Casa Dotatiunii Oastei, cladire de sfarsit de sec XIX, care avea cofetăria Cişmigiu la parter în anii socialismului şi cofetăria Murgăceanu în anii de început sec XX, clădire care a adăpostit Clubul German unde înainte de primul război mondial aveau loc şi proiecţii de filme. În 1944 în clădire a fost Hotel Nissa-administrat de Societatea ZISSU care a mai administrat in anii 30-40 si hotelurile Marna din strada Buzesti 3, New York din Calea Grivitei 143 si Gociman din Bdul Dinicu Golescu 29, iar în anul 1945 aici in cladire functiona Hotel Riviera). In imobil a mai functionat si hotelul Astoria.

de Belkine Gabriel