Bucurestii Vechi si Noi

Una dintre ultimele poze cu vechiul Teatru Național din București, de pe Calea Victoriei, în toamna lui 1946.

06 decembrie 2018 [Raiden] Bucurestii vechi

[ALEGERI 1946] Una dintre ultimele poze cu vechiul Teatru Național din București, de pe Calea Victoriei, în toamna lui 1946. Clădirea de pe vremea domnitorului Barbu Știrbei (1852) devenise fundal postapocaliptic pentru afișajul electoral de pe gardul care o înconjura. Pe 19 noiembrie 1946 au avut loc poate cele mai contestate alegeri generale din istoria României.

► TEATRUL NAȚIONAL. Inițial Teatrul cel Mare de pe Podul Mogoșoaiei, vechiul Teatru Național contribuise decisiv la dezvoltarea culturii bucureștene iar spațiul dimprejurul său, Piața Teatrului, a fost un pol al high life-ului, cu multe hoteluri și cafenele. Reparat și renovat de-a lungul deceniilor, teatrul a fost bombardat de Germania Nazistă imediat după 23 August 1944, ca pedeapsă pentru că România întorsese armele împotriva puterilor Axei în al Doilea Război Mondial și se alăturase Aliaților.

Deși avariată, clădirea putea fi salvată dar a fost demolată în 1947. Apoi pe locul ei a apărut un scuar botezat ulterior Piața 13 Decembrie 1918. De ce?

La începutul anilor 2000 concernul Accor a cumpărat terenul pe care fusese Teatrul Național și a ridicat acolo un hotel din lanțul Novotel.

► ALEGERILE DIN 1946. Caracterizate de abuzurile din campanie și din timpul scrutinului ale Blocului Partidelor Democrate (BPD) – alianță electorală între mai multe formațiuni politice, dintre care principala era Partidul Comunist din România (PCdR) – au consfințit intrarea României în sfera de influență sovietică, au pavat calea către abdicarea regelui MIhai (30 decembrie 1947) și proclamarea Republicii Populare Române, prima fază a regimului comunist din România.

► SOARELE. Simbolul electoral al BPD era soarele, care a fost vopsit pe mulți pereți și multe garduri prin București. În unele cazuri asemenea vestigii electorale mai sunt încă vizibile. BPD, transformat ulterior în Frontul Democrației Populare (FDP), a refolosit cu succes simbolul de exemplu la alegerile din 1948.

Istoria bucureșteană se poate vedea și pe stradă, nu doar când o citim în cărțile de istorie, iar dacă autorităților locale nu le pasă pe bune de oraș e bine de dat mai departe independent informația. De exemplu sunt oameni care cred că intrarea în Hotel Novotel e rămasă de la vechiul Teatru Național, când de fapt e o replică slabă din 2004-2005, parte a unui demers de a ține vie memoria urbană.

foto: arhiva Agerpres

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign