Bucurestii Vechi si Noi

Minunile se-ntâmplă la Opera Comică pentru Copii

13 ianuarie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Semnalari Culturale

Opera Comică pentru Copii începe anul cu o nouă premieră, „Copiii în Țara Minunilor”, la Sala UnderGrant, spațiu destinat spectacolelor create de tânăra generație de artiști, cântăreți, balerini și actori. Sub îndrumarea regizorului Silviu Oltean, un grup de zece actori prezintă în acest spectacol personaje din povești celebre și din desene animate cunoscute cu ajutorul mișcării și al costumelor create de scenografa Anca Albani. „Pantomima, pe care o folosim și noi în spectacolul Copiii în Țara Minunilor, combinată cu dans, step, video, umbre, canto, muzică și câteva vorbe reprezintă o altă formă a teatrului, un gen de teatru mai ușor de înțeles pentru că informația ajunge mult mai rapid la spectator prin mișcările scenice care transmit anumite gânduri, trăiri, idei și emoții”, spune regizorul.

Cu aceste mijloace de comunicare, gest, mimică și prezență scenică, actorii creează câteva parodii pline de umor la povești precum „Albă ca Zăpada și cei șapte pitici”, „Prințesa și broscoiul”, „Cenușăreasa” sau personaje din desenul animat, printre care „Pisicile aristocrate” sau „Tom și Jerry”. Aceste mici scenete se înlănțuie și reprezintă visul unei fetițe căreia bunicul îi citește seara povești. Proiecțiile și teatrul de umbre înlocuiesc elementele de decor, iar cele câteva obiecte de recuzită sunt folosite din plin la confruntările dintre personaje, stârnind amuzamentul copiilor din sală. În acest mod, spațiul de joc, golit de orice artificiu, se umple cu imaginația spectatorului, care-și poate alcătui mental peisajul în care se petrece acțiunea, influențat fiind de prezența personajelor.

Când ieșim din această lume imaginată, după ce fetița se trezește și pleacă la școală (scenariul: Vera Stoian), ne lovim de realitatea cotidiană, în puternic contrast față de tărâmul basmelor prin care am fost. Colegii fetiței sunt absorbiți de jocurile de pe telefon și doar mingea ei, aruncată spre balaurul care sare din ecran și îi atacă, îi va salva. Astfel ei descoperă jocul în aer liber și uită pentru o clipă de lumea virtuală. La școală, într-o scenă comică, dar tristă cumva pentru noi, cei din public, constatăm că elevii nu-și doresc să aibă, când vor fi mari, o carieră în strânsă legătură cu educația care li se oferă prin învățământ. Ei vor doar să devină vedete. Acasă, părinții sunt atât de acaparați de televizor, înlănțuiți la propriu de cabluri luminoase, simboluri ale erei digitale, încât nu se mai pot ocupa de fetiță. Doar bunicul, exponent al epocii culturii scrise, revine în scenă cu cartea de povești, iar țara minunilor poate din nou să prindă viață.

Ce învățăm din acest spectacol în care ni se prezintă două lumi distincte, o țară a minunilor și o realitate dominată de tehnologie? Mesajul spectacolului „Copiii în Țara Minunilor” nu se rezumă numai la titlul ultimului cântec, „Cât de bine e să fii copil”. Spectacolul este un imbold pentru cei mici la lectură, la stimularea imaginației lor prin citit. „Ca scenarist, mi-am dorit ca spectacolul „Copiii în Țara Minunilor” să fie acel eveniment din viața copiilor care să devină un frumos antidot la ecran (jocuri pe calculator, emisiuni tv triviale și multe altele care urâțesc și scurtează copilăria). Vrem ca micul spectator de azi să devină marele iubitor și consumator de artă de mâine. Să își formeze ochiul și inima pentru frumos!”, spune Vera Stoian. Ea enunță de fapt misiunea principală a Operei Comice pentru Copii care, prin toate proiectele sale, inclusiv „Copiii în Țara Minunilor”, dorește să atragă publicul tânăr și foarte tânăr către artele scenei, împărtășindu-le astfel valori culturale și contribuind la formarea personalității spectatorilor. Și aceasta este o minune care se petrece la Opera Comică pentru Copii!

Articol realizat de Iulia Toea – Mureșan

Foto: Opera Comică pentru Copii

 

[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2020 . Designed by: Livedesign