Aurora este o magnifică odisee a primei călătorii seculare a oamenilor în spațiu

 

Aurora, de Kim Stanley Robinson, apare în imprintul Armada powered by Nemira – considerat cel mai bun de la faimoasa trilogie Marte încoace, Aurora este o magnifică odisee a primei călătorii seculare a oamenilor în spațiu. 2000 de suflete, 12 ecosisteme, o singură navă și o singură misiune: a pune bazele primei colonii umane într-un sistem solar nou.

De 159 de ani, 2000 de suflete călătoresc prin spațiu. Nava lor cu două roți imense care se învârt pentru a genera gravitație adăpostește 12 ecosisteme, de la tundră la tropical, fiecare cu flora, fauna și populația lui. Destinația este Tau Ceti, un sistem solar cu mai multe planete și, speră echipajul, o lună cu apă și oxigen perfectă pentru a pune bazele unei colonii.  160 de ani este o durată neglijabilă la scara evoluției umane, dar deloc neglijabilă pentru membrii echipajului. Sistemele de operare cedează, fiecare generație are scoruri tot mai mici la testele de inteligență, iar bacteriile și virușii evoluează mai rapid decât oamenii.  Ce le mai rezervă lungul drum și, mai ales, ce îi așteaptă la destinație?

”O magnifică asociere între speculația despre viitor și grandoarea imaginației.” Sunday Times

„Când Kim Stanley Robinson scrie, el pune sub lupă și analizează critic lucrurile deja cunocute, vine cu întrebări niciodată puse înainte și, adesea, regândește forma în care se pot spune poveștile.”  Locusmag

 

KIM STANLEY ROBINSON s-a născut în 1952, în Illinois. A studiat literatura la Universitatea din California. Ca scriitor, deși a publicat nuvele încă din 1976, Kim Stanley Robinson și-a început cu adevărat cariera în 1984, când au apărut The Wild Shore, primul său roman, și The Novels of Philip K. Dick, teza de doctorat. Succesul său se cristalizeazã în momentul publicării TRILOGIEI MARTE (apărută la editura Nemira 2013-2015), pentru care a primit două Premii Hugo, două premii Locus și un premiu Nebula. În literatura lui, Robinson problematizează teme politice, sociale și culturale, iar protagoniștii sunt adesea oameni de știință care schimbă lumea. Este considerat un pionier al discuțiilor despre ecologie și schimbările de mediu. La editura Nemira au mai apărut romanele Șaman și 2312 (volum câștigător al premiului Nebula în 2012).