Bucurestii Vechi si Noi

Cinema LIZEANU, oare mai există persoane care să fi vizionat filme aici ?

19 martie 2019 Bucurestii Vechi Si Noi Bucurestii vechi

Foto: cinema 8 Mai (Lizeanu, Clasic), strada Lizeanu.

…fost cinema 8 MAI (adică ziua înfiinţării PCR, în anul 1921), dar şi cinema CLASIC…pe strada Lizeanu de azi, nici o legătură cu fostul cinema Melodia de pe Şoseaua Ştefan cel Mare.

Unul dintre unchii mei, Johann Bartesch născut pe la începutul anilor 1900 şi decedat prin anii 90, îmi povestea despre cinematograful de la Lizeanu, de când era el tânăr, însă nu ştiu sigur dacă la această sală se referea deoarece în zonă mai existau câteva cinematografe: Leonard, Atena…, iar mama îmi povestea despre Expoziţia de pictură a lui Ion Ţuculescu deschisă la el acasă, în anii socialismului, pe strada Lizeanu.

 

Cinema Lizeanu pe strada Lizeanu, nr. 19 în anii 1935 (de luni, 30 decembrie 1935) -1941, numit şi cinema Clasic în anii interbelici şi cinema 8 Mai în anii 50 – 1963, an în care a fost închis urmare a deschiderii în imediata apropiere a cinematografului Ştefan cel Mare-Melodia, pe Şoseaua Ştefan cel Mare la intersecţia cu strada Lizeanu.
Azi casă de locuit.

În anii 30, de când a început să funcţioneze cinema Lizeanu, strada Liseanu şi continuarea ei spre Tei, strada Maica Domnului, constituiau artere care pe lângă locuinţe aveau şi un pronunţat accent comercial local, şi erau deschise şi câteva săli de spectacole, astfel pe lângă cinema Lizeanu, mai existau şi cinema Leonard (Magic), cinema Atena şi AP Tei.

Pe aceeaşi parte cu cinematograful, spre sfârşitul anilor 60 era o puternică zonă a mandatarilor, astfel în imediata apropiere se mai găsea o cofetărie, un centru coafor, un centru de ceasuri, o bodegă, o altă bodegă chiar la colţul străzii Lizeanu cu Intrarea Vagonului (precum în foto de mai jos) pe unde o luau tramvaiele spre depoul Lizeanu.

De asemenea, pe strada Lizeanu nr. 5 locuise medicul-pictor Ion ŢUCULESCU.
În anul 1918, pe lângă locuitorii de naţionalitate română apăreau şi armeni, precum Garabet ARTIMIAN proprietar la nr. 14, Ana BOIANGIAN la nr. 15, numerele sunt dinspre strada Maica Domnului spre Ştefan cel Mare şi nu ca acum.
Vizavi, pe strada Lizeanu, nr. 20 exista în anul 1928 bodega „La Grătaru Naţional” având ca proprietari pe Ianculescu Costică şi Radu Băcanu.

Potrivit Grupului de Iniţiativă Civică Lacul Tei „Găsim pe Lizeanu, în cartea „Abonaţii S.A.R. de Telefoane Bucureşti şi Ilfov” din 1937, următoarele: Librăria Elevului de la Cartea Românească (la numărul 1), un magazin de materiale de construcţii (la numărul 11), un restaurant (la numărul 17), un atelier de tâmplărie (la numărul 21), parfumeria „Sport” (la numărul 20), un cabinet medical (tot acolo), Casa de Sfat a Partidului Naţional Agrar Goga (la numărul 35), o băcănie (la numărul 37).”.

de Belkine Gabriel
[addtoany]
Mergi pe prima pagina
Bucurestii Vechi si Noi
Bucurestii Vechi si Noi © 2019 . Designed by: Livedesign